Tužilaštvo BiH dalo sud! Optužnica protiv šest osoba za ratne zločine nad Srbima

 Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv šest lica koja ih tereti za učešće u širokom i sistematskom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Zvornika i okoline.

Optužnica je podignuta protiv Šemsudina Muminovića (57), Muje Muratovića (60), Rasima Omerovića (52/) Asima Alića (61), Fadila Mujića (72) i Ismeta Memića (50), saopšteno je iz Tužilaštva.

Oni su optuženi da su u periodu od 8. oktobra 1992. do 6. jula 1994. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Zvornika i okoline, tokom kojeg su počinjena ubistva 10 civila i zarobljavanje, mučenje i ubistvo tri ratna zarobljenika pripadnika Vojske Republike Srpske, namjerna nanošenja snažnog fizičkog ili psihičkog bola prema trojici ratnih zarobljenika, te povrede fizičkog integriteta ili zdravlja civilnim žrtvama srpske nacionalnosti.

Oni su optuženi da su znali za zločin koji su počinili njima podređeni vojnici, propustili preduzeti nužne i razumne mjere da spriječe ubistva i nečovječna postupanja da bi počinioci bili otkriveni, procesuirani i kažnjeni za ratni zločin, a Ismet Memić optužen je da je lično učestvovao u mučenjima i nečovječnim postupanjima prema ratnim zarobljenicima.

Šemsudin Muminović optužen je da je kao komandant 206. brigade takozvane Armije BiH počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, Mujo Muratović, kao komandir Šetićke čete, krivično djelo ratni zločin, te Asim Alić, kao načelnik SJB Sapna, i Fadil Mujić, komandir Policijske stanice Sapna i Ismet Memić počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 182 svjedoka i prilaganjem oko 550 dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Ostavite komentar: