Trojac iza brave: Zatraženo produženje pritvora osumnjičenima za korupciju u Graničnoj policiji

Tužilaštvo BiH uputilo je prijedlog za produženje pritvora za još dva mjeseca trojici osumnjičenih da su zloupotrijebili položaj, primili mito i protivzakonito posredovali prilikom zapošljavanja radnika u Graničnu policiju BiH.

Postupajući tužilac Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za produženje pritvora Rejhanu Rakoviću /41/ iz Bihaća, Ensaru Saličinoviću /30/ iz Sarajeva i Kenitu Čakiću /27/ iz Bugojna kako bi se obezbijedilo nesmetano sprovođenje i okončanje istrage.
Pritvor je zatražen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te uticati na svjedoke ili saučesnike, navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.
Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela primanje dara ili drugih oblika koristi u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz Krivičnog zakona BiH, koja se odnose na koruptivna ponašanja i aktivnosti prilikom konkursa za prijem zaposlenih u Graničnu policiju BiH.
Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, preduzima intenzivne istražne aktivnosti u ovom predmetu, zaključuje se u saopštenju.
Ova lica su uhapšena 24. septembra, a narednog dana im je određen jednomjesečni pritvor.

Ostavite komentar: