Teško narušila zdravlje pacijenata: Doktorki iz BiH četiri i po godine zatvora za nesavjesno liječenje

Doktorku Nikolinu Balaban koja je optužena da je nesavjesnim liječenjem teško narušila zdravlje pet pacijenata Kantonalne bolnice u Bihaću, Opštinski sud u Bihaću osudio je na četiri godine i šest mjeseci zatvora.

Optužnica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koja je podignuta protiv Nikoline Balaban iz Bosanskog Novog zbog produženog krivičnog djela teška krivična djela protiv zdravlja ljudi u vezi s krivičnim djelom nesavjesno liječenje je potvrđena rješenjem Općinskog suda u Bihaću od 28.jula 2020. godine.

Optuženoj Balaban se stavlja ne teret postojanje osnovane sumnje da je krajem 2016. i početkom 2017. godine, u Bihaću kao doktor medicine, specijalista patološke anatomije, zaposlena u Kantonalnoj bolnici dr. Irfan Ljubijankić Bihać, postupajući na neprikladan način pri analizi primljenog materijala, uslijed površnog pristupa koji je suprotan standardima ljekarske prakse u oblasti patologije odnosno nižeg standarda pažnje koji se ne može opravdati praksom, pogriješila u biološkom potencijalu pregledanih – prisutnih promjena za petpacijenata.

Teške tjelesne povrede

“Ista je iz nehata kao doktor medicine, obavljajući svoju djelatnost postupila protivno pravilima zdravstvene struke primjenjujući očigledno neprikladan način liječenja, pa je time prouzrokovala teške tjelesne povrede, teško narušenje zdravlja i znatno pogoršanje postojećih bolesti kod više osoba. Osnovanost predmetne optužnice je potvrđena brojnim materijalnim dokazima, a prvenstveno nalazom i mišljenjem tima vještaka – specijalista sudske medicine, forenzičke patologije i patologije”, stoji u saopštenju Kantonalnog tužilaštva USK, prenosi Avaz.

Ostavite komentar: