Terete ga za ratni zločin: Ivan Đurić uhapšen u Ugljeviku

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH uhapsili su jutros u Ugljeviku Ivana Đurića (49), koga Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine počinjene u Brčkom 1992. godine.

Iz Tužilaštva BiH navode da se Đurić tereti za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke, hrvatske i albanske nacionalnosti, nezakonito zatvorenim u logoru Luka u Brčkom, 1992. godine, među kojima i za zločine koji su počinjeni zajedno sa licima procesuiranim u Haškom tribunalu.

Đurić se tereti da je u svojstvu pripadnika Interventnog voda policije postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

“Posebno odjeljenje za ratne zločine prikupilo je dokaze koji osumnjičenog terete da je direktno i lično, upotrebom vatrenog i hladnog oružja, na surov način, ubio dva zatvorena civila bošnjačke nacionalnosti i jednog civila hrvatske nacionalnosti”, navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva BiH navode da je osumnjičeni, zajedno sa Goranom Jelisićem, koji je osuđen u Hagu, kao i drugim osobama, u više navrata tukao zatvorenike, bošnjačke, hrvatske i albanske nacionalnosti palicama, hladnim oružjem, kao i za to posebno izrađenim metalnim predmetima.

Portparol Sipe Luka Miladinović izjavio je Srni da se Đurić trenutno nalazi u prostorijama Sipe, te da će nakon izvršene kriminalističke obrade biti predat u dalju nadležnost Tužilaštvu BiH.

“Sipa će o realizaciji naredbe Suda BiH i Tužilaštva BiH, ovim institucijama dostaviti izvještaj”, rekao je Miladinović.

On je dodao da je pretres i hapšenje realizovano u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske i MUP-a Tuzlanskog kantona.

Ostavite komentar: