Svjedok iz MUP-a Srpske “na čekanju”: Nastavak suđenja optuženima za teška krivična djela

29.11.2023. | 18:06

U nastavku suđenja Daliboru Railiću, Aleksandru Miljatoviću, Igoru Repajiću, Harisu Gredelju, Mirjani Vujović, Željku Simiću i Goranu Gvozdenu, optuženima za teška krivična djela, Vijeće Suda BiH odbilo je prijedlog Tužilaštva BiH da kao svjedok bude saslušan Milan Tomazović, koji je zaposlen u MUP-u Srpske.

Nakon niza prigovora advokata optuženih, koji smatraju da se radi o nezakonitom dokazu, Sud je ocijenio da je saslušanje tog svjedoka preuranjeno, a on će biti pozvan kasnije.

Rade Ćulibrk, Miljatovićev advokat, rekao je da je to vještački nalaz koji tužilac želi da ugura kao nezakonit dokaz.

“Tomazović je uposlenik MUP-a isto kao što je bio i oštećeni, što govori da on i da jeste vještak ne bi mogao vještačiti dokaze i koristiti izvještaj koji mu je dostavljen”, rekao je ovaj advokat, koji smatra da se tu radi o analitičkoj obradi podataka te se protivi njegovom korištenju.

Advokat Jadranka Ivanović, koja brani prvooptuženog Railića, kazala je da taj svjedok svjedoči o onome što su njegove kolege saznale i o čemu su sačinile izvještaj.

“On donosi zaključke i govori šta je ko od optuženih uradio”, smatra Ivanović. S druge strane, tužilac Dubravko Čampara smatra da se ne radi o nalazu, već o skupu podataka koje je svjedok obradio.

Kako je naveo, on je samo ukrstio podatke po naredbi Tužilaštva, a to su oduvijek radili analitičari. Naredni pretres je zakazan za 13. decembar, kada će biti saslušana tri nova svjedoka.

Tužilaštvo BiH optužene tereti za više teških krivičnih djela: organizovani kriminal, neovlašten promet opojnih droga, pranje novca uključujući i ubistvo Radenka Bašića, načelnika Krim-policije Prijedor.

U okviru predmeta obuhvaćeni su dokazi iz Sky i Anom aplikacija. U optužnici se navodi da su optuženi nakon dogovora korištenjem kriptovanih aplikacija krijumčarili kokain i marihuanu u više navrata i plasirali na ilegalnom narko-tržištu u BiH i inostranstvu.

Railića terete da je velike iznose novca, koje je nezakonito stekao činjenjem krivičnih djela narko-kriminala, koristio za kupovinu stanova, nekretnina, skupocjenih vozila, kao i držao na bankovnim računima.

Railića, Miljatovića i Repajića terete da su, nakon što je Railić organizovao grupu ljudi sa ciljem ubistva načelnika Krim-policije Prijedor, a radi sprečavanja istraga za organizovani kriminal i krijumčarenje opojnih droga, pristupili grupi.

“Miljatović je 21. marta 2022. godine počinio teško ubistvo Radenka Bašića upotrebom vatrenog oružja na javnom mjestu u ranim jutarnjim satima, koje je zbog surovosti izvršenja, kao i činjenice ubistva policijskog službenika, teško narušio bezbjednosnu situaciju u Prijedoru i cijeloj BiH”, navodi se u optužnici.