“Sutra će biti radni dan kao i svaki drugi”: Rudari očajni zbog smrti radnog kolege

Tragična nesreća dogodila se danas u rudniku mrkog uglja “Breza” prilikom koje su povrijeđena četiri rudara, dok je jedan izgubio život.

Ekipa Avaza nalazi se na licu mjesta te, kako javljaju reporteri, trenutno je mirno, a tuga se osjeti na svakom koraku. Kolege preminulog rudara nisu htjeli mnogo komentarisati tragični događaj.

Težak trenutak

Jedan od njih je kratko poručio: “Šta ću, sutra mi valja opet na posao. Biće radni dan kao i svaki drugi.”

Drugi je priznao da osjeća strah.

“Moraću dva puta razmisliti prije nego što uđem u rudnik”, kazao je on. U međuvremenu su randici “Pokopa” odvezli tijelo nastradalog rudara.

Načelnik Breze Vedad Jusić došao je na lice mjesta te rekao kako još čekaju konkretne i konačne informacije.

“Ovo je jako tužan i težak trenutak za cijelu našu lokalnu zajednicu, posebno za članove porodice povrijeđenih i poginulog rudara, a svakako i za sve građane BiH. U ovom trenutku nemam mnogo riječi kojima bih istaknuo i objasnio ovu situaciju. Međutim, želim članovima porodica puno strpljenja i snage da prevaziđu ovu situaciju. Kao opštinski načelnik došao sam ovdje da izrazim svoju podršku porodicama i svim rudarima mrkog uglja “Breza” te da poduzmem već sutradan sve potrebne aktivnosti”, kazao je Jusić.

Na pitanje može li porodica nastradalog očekivati finansijsku pomoć, Jusić je rekao da će se staviti na raspolaganje.

“A vjerujem da će se na raspolaganje staviti i uprava rudnika, kao i “Elektroprivreda”. U okviru mogućnosti koje ja imam, prije svega kao čovjek od ovog trenutka stojim na raspolaganju”, istakao je Jusić.

Nije bilo spasa

Podsjećanja radi, nesrećnog rudara je zatrpala zemlja u jami, dok su ostala četvorica prošla s lakšim povredama. Oni su na nogama izašli iz jame, dok za petog, nažalost, nije bilo spasa. Kolege su ga pokušale izvući, ali nije davao znake života. Na licu mjesta je i rudarski inspektori i Tužilaštvo ZDK-a.Ostavite komentar: