Suđenje za pokušaj ubistva novinara: Tužilaštvo završilo dokazni postupak protiv Dukića

08.07.2020. | 16:08

Iznošenjem materijalnih dokaza banjalučko tužilaštvo završilo je dokazni postupak protiv Nedeljka Dukića iz Kneževa, optuženog da je, zajedno s Markom Čolićem, pokušao da ubije novinara BN televizije Vladimira Kovačevića.

Nakon toga, Dukićev advokat je najavio saslušanje 12 svjedoka kako bi dokazao njegovu nevinost. Okružni javni tužilac Tatjana Ninković danas je u Okružnom sudu u Banjaluci iznijela materijalne dokaze.

Između ostalih, kao dokaz je uvršten izvještaj o uviđaju nakon napada, foto dokumentacija, skica lica mjesta, prijava oštećenog Vladimira Kovačevića, obavijest o raspisavanju centralne i međunarodne potjernice za Dukićem, izvod iz kaznene evidencije za optuženog, kao i spisak troškova Tužilaštva.

Sa iznošenjem tih dokaza završen je dokazni postupak tužilaštva, a Dukićev advokat Nebojša Pantić je rekao da se ne protivi dokazima Tužilaštva. Pantić je najavio da će od sljedećeg ročišta krenuti saslušavati svjedoke odbrane i najavio da je odbrana planira pozvati 12 svjedoka. Oni će svjedočiti o kretanju Dukića u danu kada se desio napad, o policijskim pretresima, a saslušaće i vlasnika lokala u kojem je Dukić radio.

Pantić je takođe zatražio da se na sljedećim ročištima prikaže palica s kojom je napadnut Kovačević, ali da se iznesu i svi duksevi koji su oduzeti tokom policijskih pretresa, kao i crveni duks za koje se tvrdi da je Dukićev.

Advokat je rekao da postoji mogućnost i da Dukić svjedoči, ali će tu odluku naknadno donijeti. Tužilac Tatjana Ninković se protivila saslušanju pojedinih svjedoka, jer su oni ranije dali iskaze i tvrdi da se na taj način samo odugovlači proces.

Dukića optužnica tereti da je 26. avgusta 2018. godine pokušao da ubije Kovačevića, zajedno s Markom Čolićem. Dvojac je napao Kovačevića pred njegovom zgradom u naselju Obilićevo u Banjaluci i pretukli ga metalnim teleskopskim palicama i nanijeli mu teške povrede.

Početkom marta ove godine Čolić je pravosnažno osuđen na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva Kovačevića. On je u prvostepenom postupku bio osuđen na četiri godine zatvora, ali su se i on i tužilaštvo žalili na ovu presudu.

Nakon toga Vrhovni sud Republike Srpske je donio novu presudu i Čoliću povećao kaznu za još jednu godinu.

Predao se policiji

Nakon što je policija uhapsila Marka Čolića zbog napada na Kovačevića, nisu mogli pronaći Dukića, pa je za njim početkom septembra 2018. godine raspisana međunarodna potjernica.

On je bio u bekstvu, da bi se zatim u novembru prošle godine javio svom advokatu i predao policiji. Od tada se nalazi u pritvoru, piše Srpskainfo.