Suđenje u Banjaluci: Ubica Ariela Bogdanovića snimljen sa 20 kamera, ali mu se lice ne vidi

21.02.2024. | 15:33

Najmanje 20 nadzornih kamera snimilo je ubicu Ariela Bogdanovića, prije i poslije zločina, ali se na snimcima ne vidi lice ubice i ne može se reći da li se radi o optuženom Daliboru Mandiću!

Svi snimci su, na zahtjev sudskog vijeća, danas prikazani na nastavku suđenja u Okružnom sudu u Banjaluci, uključujući i dva snimka na kojima se vidi svirepi zločin.

Snimci ukazuju da je ubica prije zločina na sebi nosio crni donji dio trenerke i crveni šuškavac sa kapuljačom. Ispod šuškavca na leđima je imao ruksak i sivi duks sa kapuljačom. Međutim, sve vrijeme je preko glave nosio kapuljaču i njegovo lice se ne vidi, prenosi ATV.

Kamere otkrile rutu kretanja

Na osnovu snimaka jasno se vidi putanja kojom se kretao. U 18:50 časova ubica je snimljen kako prelazi ulicu na kružnom toku kod ”Еuro benc” pumpe i trčećim korakom, pješačkom stazom ide ka Rebrovačkom mostu. Snimljen je kako prelazi most i istočnim tranzitom prolazi ispred kapije Kampusa. Na kružni tok kod ”Delta planeta” stigao je u 19:02 i nastavio trčati prema banjalučkom ”Velesajmu”.

U 19:26 časova vraća se prema ”Delti”, ali sada trči ulicom Frana Supila, iza ”Delte”. Tu je snimljen iz tri ugla kako ide prema istočnom tranzitu. Upravo na tranzitu u 19.35 časova sustiže pokojnog Ariela i zvjerski ga zbada nožem, što su snimile kamere ”Nestro pumpe”. Nakon svirepog zločina ubica bježi u Kampus i snimljen je kako prolazi kroz kapiju u Aleji Svetog Save.

Prema službenim zabilješkama MUP-a Republike Srpske i nalazima vještaka Jelene Ilić ubica u 19:40 časova izlazi iz Kampusa u Bulevaru vojvode Živojina Mišića i odlazi prema konzulatu Hrvatske. Međutim, tada ne sebi nema crveni šuškavac, već sivi duks i tamni ruskak na leđima. Ponovo prelazi Rebrovački most i odlazi ka naselju Starčevica gdje je u 19.45 snimljen kod kafića ”Mađio”.

Mandić negirao da je on na snimcima

Na pitanje suda Mandić je negirao da se on nalazi na snimcima u crvenom šuškavcu. Međutim, potvrdio je da je kritično veče džogirao i trenirao na terenima Kampusa, te da je na sebi imao sivi duks, ruksak i crni donji dio trenerke, ali nije mogao da se izjasni da li se on nalazi na nekom od prikazanih snimaka.

Vještak Jelena Ilić nije mogla da se izjasni da li se na snimcima nalazi optuženi Mandić, pa je tužilac Tanja Mrđa predložila da se izvrši antropološko vještačenje, koje bi uradio vještak iz Slovenije Gregor Kovač. Međutim, sud je taj prijedlog odbio, navodeći da je tužilaštvo to vještačenje trebalo tražiti mnogo ranije.

Na duksu bila krv, ali nije vještačena na DNK žrtve

Na zahtjev suda ponovo je saslušana Božana Ilić, biolog, koja je vještačila DNK tragove na sivom duksu i crvenom šuškavcu koji su oduzeti od Mandića. Pojasnila je da je na duksu otkriven miješani DNK trag, za koji nije mogla da potvrdi ni da isključi da pripada Mandiću, jer se samo djelimično poklapa s njegovim DNK.

Vještak je naglasila da je na kapuljači duksa uočena mrlja za koju je testom potvrđeno da potiče od ljudske krvi. Međutim, tokom istrage tužilaštvo od vještaka uopšte nije tražio da tu krv uporedi sa DNK tragom Ariela Bogdanovića.

Nož bio u ruskaku koji nije vještačen

Sudija Dragan Uletilović ukazao je da je Mandić u priznanju, koje je dao u policiji, a potom povukao pred sudom, naveo da je nakon ubistva crveni šuškavac i nož (koji tokom istrage nije pronađen) stavio u ruksak. Međutim, taj ruksak uopšte nije vještačen, kao ni Mandićeve patike, pa je Uletilović upitao vještaka da li bi u njemu ostali tragovi.

”Moguće. Ako su nož i šuškavac bili u ruskaku za očekivati je da bi u njemu pronašli biološke tragove”, rekla je vještak, koja je pojasnila da na crvenom šuškavcu nije bilo DNK tragova.

Telefon isključen u 19.47 časova

Mandićev telefon ”nokia” vještačio je Miroslav Ćurković koji je naveo da je broj optuženog ugašen u 19.47 časova. Mandić je u sudnici pojasnio da to veče, kada je išao na džoigranje, telefon nije nosio sa sobom, već ga je ostavio u stanu. Budući da je ranije svjedočio da je za ubistvo saznao iz onlajn medija, Mandić je pojasnio da je to čitao na drugom telefonu ”Tesla” u kojem nije imao karticu. Poziv koji je to veče uputio policiji, kada su došli da ga hapse, uputio je s ”nokije”, ali nakon što ju je upalio.

Izvođenje dokaza time je okončano, a izvošenje završnih riječi zakazano je za 12. mart.