Suđenje optuženima za šverc droge u Banjaluci: Koristio telefon zaštićen od prisluškivanja

09.12.2019. | 11:15

Sanel Šeranić (32) iz Banjaluke, jedan od četvorice optuženih za uzgoj marihuane, mjesečno je mijenjao mobilne telefone, a koristio je i kriptovani uređaj. Ovo je na početku suđenja optuženom u banjalučkom Okružnom sudu rekao svjedok tužilaštva Mile Gajić, u čijoj radnji je optuženi kupovao telefone.

Inače, kriptovani telefoni imaju ugrađenu zaštitu od elektronskog prisluškivanja. Da bi razgovor bio zaštićen, oba korisnika moraju imati istovjetne uređaje.

Osim Šeranića u ovom slučaju sudi se Nenadu Dragišiću (30), Deanu Đajiću (29) iz Banjaluke i Danijelu Trniniću (36) iz Kostajnice.

Svjedok Gajić je rekao da osim Šeranića poznaje i Dragišića, ali da ne zna čime su se oni bavili. Istakao je da je jednom na Šeranićevom telefonu vidio fotografiju marihuane koju mu je on pokazao, ali da nije siguran da li je riječ o originalno uslikanoj ili fotografiji s interneta.

– Šeranića poznajem jer je dolazio kod mene i kupovao mobilne telefone. Uglavnom je kupovao polovne uređaje u koje bi uvijek stavljao novu pretplatničku karticu. Kod mene je ostavljao kupljeni telefon i tražio da mu instaliram viber i druge aplikacije za komunikaciju. Staru pretplatničku karticu bi uvijek lomio, što mi je bilo sumnjivo i pomislio sam da su neke nezakonitosti u pitanju, ali nisam znao zašto to radi – kazao je Gajić i dodao da je kao mušterija prema njemu bio korektan.

Prema njegovim riječima, u njegovu radnju došao je policijski inspektor Karanović i rekao mu da Šeranića prate i da se pazi šta s njim radi.

– Tražio je od mene da mu, kad Šeranićev telefon bude kod mene u radnji, dam da ga pogleda. Traženo je i da instaliram određene aplikacije za praćenje na njegov telefon, ali nisam pristao – kazao je Gajić.

Okružno tužilaštvo Šeranića, Dragišića, Đajića i Trninića tereti da su od 11. februara do 15. jula uzgajali narkotike u hali u Trnu kod Laktaša, gdje su instalirali specijalnu laboratoriju za proizvodnju droge. U tom periodu ukupno su u hali uzgojili 756 stabljika indijske konoplje, od koje se proizvodi droga marihuana. Pomenuta četvorka otkrivena je u akciji “Unikat” 15. jula, kada su zatečeni u hali u Trnu kako pripremaju marihuanu za sušenje.

Pritvor

Sanel Šeranić, Nenad Dragišić i Danijel Trninić nalaze se u pritvoru još od hapšenja u julu, dok se Dean Đajić brani sa slobode.

Branilac Dragišića advokat Marko Mikeš na početku suđenja od sudskog vijeća je zatražio da njegovom branjeniku ukine pritvor, ali i ostalima koji se nalaze iza brave. On je istakao da to traži jer nema više razloga da oni budu u pritvoru.

– U sličnoj situaciji kao što je ova u našem slučaju tužilaštvo nije tražilo produženje pritvora i optuženi su pušteni da se brane sa slobode – kazao je Mikeš.

 

Izvor:(Glas Srpske)