Suđenje Novaliću i drugima u aferi “Respiratori”: Tužilaštvo predstavilo korespondenciju optuženih

Na suđenju premijeru Federacije BiH (FBiH) Fadilu Novaliću i drugim u vezi sa nabavkom 100 respiratora iz Kine vrijednosti 10.530.000 KM, Tužilaštvo je danas predstavilo korespondencije optuženih, telefonske prepiske i relevantne odluke Vlade FBiH.

U sudskom procesu u vezi sa respiratorima, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina” vlasništvo Fikreta Hodžića, optuženi su i ministar finansija FBiH Jelka Milićević, sudspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak, te Hodžić.

Tužilac Mirza Hukeljić rekao je da dokazi Tužilaštva govore da nisu postojali razlozi za izuzimanje uobičajene procedure javne nabavke, što jeste urađeno prilikom kupovine kineskih respiratora, prenose federalni mediji.

Predstavljena je i vajber prepiska iz grupe čiji su članovi premijer Novalić, generalni sekretar Vlade Edita Kalajdžić i Hasan Ganibegović iz kabineta premijera. Oni 24. marta govore o tome da je potrebno smijeniti aktuelni federalni krizni štab Civilne zaštite, što je i urađeno sutradan odlukom Vlade.

Njih troje su komentarisali Milićevićevu i Solaka, a u toj prepisci Novalić kaže: “Imamo najbolji budžet u državi i dato je da njim upravlja Jelka”, aludirajući na to da je ona komandant Štaba. Edita Kalajdžić zatim kaže: “Moramo smijeniti Krizni štab”.

Ona kasnije dodaje da će, ako bude potrebe, smijeniti i Solaka, nakon čega su njih troje komentarisali da je Solak “glup”. Novalić u jednom momentu govori: “On jadan i ne zna da ne odlučuje ništa”.

Nakon ove prepiske Krizni štab je smijenjen sa reduciranim brojem članova i povećanim ovlaštenjima Milićevićeve i Solaka.

Predstavljen je i telefonski listing Solaka i Hodžića, koji govori o tome da je prvi kontakt s vlasnikom “Srebrene maline” bio još 26. marta radi nabavke zaštitne opreme.

Tužilaštvo tvrdi da je Hodžić imao povlašten položaj prilikom nabavke s obzirom na to da mu je dostavljen plan potreba koji je ranije sačinio Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva se tereti za nesavjestan rad u službi.

Ostavite komentar: