Suđenje Mektiću i ostalima: Svjedočio revizor koji je po preporuci angažovan na projektu

Na suđenju bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu položaja, svjedok Tužilaštva BiH Velibor Popović ispričao je da je, po preporuci iz Instituta za zaštitu od požara i eksplozija /INZA/, angažovan da obavi određene finansijske kontrole u projektu koji je realizovan sa EU.

Popović, koji je i osnivač revizorske kuće “BP revizor”, rekao je da je 2017. godine potpisao ugovor sa Ministarstvom bezbjednosti za finansijsku kontrolu u okviru projekta za koji je aplicirano 2014. godine.

On je ispričao da je angažovan nakon što ga je pozvala žena iz Instituta za zaštitu od požara i eksplozija /Inza/, koja je bila uključena u projekat, te da je poslije obaviješten da je potpisan ugovor. Svjedok je rekao da je ranije radio honorarni posao za INZA i da je poznavao neke od zaposlenih, uključujući optuženog Edina Garapliju, koji je, kako je rekao, bio direktor i vlasnik, prenosi “Birn”.

On je napomenuo da se nadao da će dobiti stalni posao sa INZA, ali da do tog nije došlo, jer je izabran neko drugi. Popović je rekao da je Evropska komisija bila naručilac poslova koje je on obavio po projektu.

Danas je svjedočila i Elvira Konjić, koja je rekla da je bila uključena u projekat i da je sa Garaplijom radila kao administrativac, ali da nisu bili plaćeni za te poslove.

Konjićeva je rekla da su neke druge kolege bile angažovane na projektu na osnovu ugovora o djelu i da su za to bili plaćeni. Prema njenim riječima, na osnovu dogovora sa Garaplijom, ti zaposleni su vraćali “taj dio” u blagajnu. Ona je ispričala da su nekad njoj predavali novac, koji bi ona nosila na blagajnu, te da nije provjeravala da li je taj novac knjižen i kako je zavođen. Konjićeva je navela da nije lično čula da je Garaplija zaposlenima rekao da predaju novac.

Svjedok Admir Tatarin ispričao je danas da je bio direktor firme “INZA lab” i da je 2016. godine bio uključen u projekat sa EU, potpisavši sa Ministarstvom bezbjednosti ugovor o djelu na šest mjeseci. On je rekao da je ugovorom bila predviđena mjesečna naknada od 1.895 KM i da je on odlučio da to bude “doprinos” firmi jer je bila u problemima, te da misli da su tako radile i druge kolege.

Tatarin je rekao da su u okviru projekta imali sastanke u Ministarstvu bezbjednosti, a da su druge poslove obavljali iz prostorija INZA. Na današnjem ročištu je bez prisustva javnosti saslušan i svjedok na okolnosti koje terete Samira Agića. Javnost je isključena radi zaštite intimnog života svjedoka.

Suđenje će, prema rasporedu objavljenom na internet stranici Suda BiH, biti nastavljeno 3. juna. Prema optužnici, prilikom angažovanja revizora nije poštovan Zakon o javnim nabavkama.

Mektić i Garaplija optuženi su s Igorom Golijaninom i Samirom Agićem za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala EU u periodu od 2015. do 2017. godine. Golijanin je optužen kao Mektićev šef kabineta, Agić kao pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija u Sarajevu.

Ostavite komentar: