Suđenje Mehmedagiću! Tužilac: OBA iskoristio u privatne svrhe i za obračune

Suđenje direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osmanu Mehmedagiću počelo je danas pred Sudom BiH čitanjem optužnice u kojoj je tužilac Oleg Čavka naveo da je Mehmedagić privatizovao tu agenciju i zloupotrijebio položaj da u privatne svrhe, a ne u interesu službe, utvrdi ko je anonimni podnosilac krivične prijave protiv njega.

Čavka je u uvodnom obraćanju, u obrazloženju optužnice, rekao da je riječ o školskom primjeru zloputrebe položaja i ovlaštenja, te istakao da je direktor OBA iskoristio svoja ovlaštenja kako bi nezakonito došao do podatka ko je anonimni podnosilac krivične prijave protiv njega za zloputrebu položaja.

“Anonimnu prijavu protiv sebe proglasio je prijetnjom po bezbjednost BiH. Privatno je špijunirao podnosioca prijave protiv sebe”, rekao je Čavka.

Čavka je istakao da je ovim činom Mehmedagić narušio i ugled BiH, s obzirom da su mnogi svjetski mediji pisali da je direktor tajne službe BiH privatno špijunirao podnosioca krivične prijave protiv sebe.

“Kad se vidi način izvršenja ovog krivičnog djela shvatite moć OBA, što svemu daje jednu specifičnu težinu. Nesporno je da OBA prikuplja podatke o svima, ali, ukoliko ti podaci mogu predstavljati prijetnju po bezbjednost BiH oni se obrađuju. Međutim, imperativno je određeno da se podaci koji se prikupe, a nisu prijetnja po bezbjednost BiH, momentalno uništavaju. To ovog puta nije učinjeno te je snimak objavljen u javnosti 9. i 10. septembra”, rekao je Čavka.

On je istakao da se ovome mora stati ukraj i kazniti se počinioci ovog krivičnog djela kao poruka da se službe ne smiju privatizovati.

“Mehmedagić je svoj položaj direktora OBA iskoristio za unutarstranačke obračune, obračune unutar službe i pokazalo se da ne postoji nikakvo opravdanje izdavanja naredbe za izuzimanje snimka iz BH `Pošte` u ličnom interesu. Ovakve stvari su izgleda uobičajene u BiH, ali nisu sankcionisane i krajnje je vrijeme da se sankcionišu i zabrane”, rekao je Čavka i zaključio da je ovo školski primjer zloupotrebe službenog položaja.

Mehmedagićev advokat Senka Nožica tvrdi da je riječ o “montiranoj optužnici” i da je krajnji cilj da Mehmedagić bude “maknut” s pozicije koju obavlja.

“Ovakva politička nastojanja ne smiju se dešavati preko pravosuđa. Dokaz tvrdnji koju govorim je i činjenica da u Tužilaštvu BiH imamo optužnicu i nove tri istrage protiv mog branjenika. Sve one su zbog političkog cilja da se moj branjenik ukloni sa pozicije na kojoj jeste. To je politički cilj i Sud i Tužilaštvo se ne smiju koristiti u ove svrhe”, rekla je Nožica.

Advokat drugooptuženog Muhameda Pekića, Jasenka Rešidović rekla je da njen branjenik nije počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret i da Tužilaštvo neće dokazati to krivično djelo.

Ona je današnje ročište iskoristila da kaže da njen branjenik traži advokata po službenoj dužnosti zbog “složenosti procesa” i da on nije pravne struke.

Tužilac Čavka usprotivio se ovom zahtjevu da BiH plaća advokata Pekiću jer je, kako je otkrio, Pekić kupio stan od 300.000 KM na dvije etaže od bivšeg selektora Mehmeda Baždarevića u Odobašinoj ulici, a da je finansijska istraga pokazala da Pekić godinu dana nije podizao svoju platu.

Sudija Branko Perić je istakao da je zahtjev o braniocu po službenoj dužnosti zatražen zbog složenosti procesa, te da će ovaj prijedlog biti razmotren.

On je tražio danas da se utvrde nesporne činjenice kao što su izuzeće snimka i predaja samog snimka.

Perić je zatražio da se redukuje i broj svjedoka, te da se tužilac o tome izjasni.

Tako će svjedoci na narednom ročištu koje je zakazano za 11. januar naredne godine govoriti kako je izuzet snimak i to direktor “Pošta BiH” Mirsad Mujić, koji će svjedčiti o svom kontaktu sa Mehmedagićem i zašto je postupio po Mehmedagićevom usmenom nalogu koji je rekao da je ugrožena bezbjednost BiH.

Šef bezbjednosti u “Pošti” Edin Šikalo će svjedočiti o načinu kako je snimak snimio i ko mu je dao šifre, a Nedim Matoruga koji je bio u kancelariji u momentu kada je Mujić Pekiću predao USB video snimak.

Tužilac Čampara je najavio svjedočenje oko 40 svjedoka među kojima su federalni ministar policije Aljoša Čampara i komesar policije Kantona Sarajevo Nusret Selimović.

Optužnica protiv Mehmedagića je podignuta u vezi sa slučajem izuzimanja snimka s video-nadzora u poslovnici Javnog preduzeća “Pošta BiH” u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Kako je navedeno u optužnici, snimak je izuzet protivzakonito i nije služio interesima prikupljanja obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sbezbjednost BiH, kako je navedeno, već da je iskorišten za lične obračune s političkim neistomišljenicima te je objavljen u određenom mediju iako je imao oznaku “interno”.

Mehmedagić se sumnjiči da je naložio Pekiću da istraži ko je podnio anonimnu krivičnu prijavu protiv njega Tužilaštvu BiH, da bi on potom izuzeo snimak iz Javnog preduzeća “Pošta BiH”.

Tužilaštvo BiH je 22. oktobra ove godine protiv Mehmedagića i Pekića podiglo optužnicu kojom se terete da su tokom avgusta 2020. godine zloupotrijebili svoj službeni položaj i ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete OBA, radi privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljaocu anonimne krivične prijave protiv direktora OBA.

Tužilaštvo BiH je prije nekoliko dana protiv Mehmedagića podiglo novu optužnicu za zloupotrebu položaja zbog afere “Bezbjednosne provjere”.

Osim Mehmedagića, optužen je i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Selmo Cikotić.

Ostavite komentar: