Suđenje Ademu Kostjerevcu: Svjedok čuo da je optuženi silovao trudnu Srpkinju

Na suđenju Ademu Kostjerevcu za silovanje trudne Srpkinje na području Zvornika 1992. godine, svjedok Tužilaštva BiH Omer Muratović izjavio je danas pred Sudom BiH da je čuo da je optuženi silovao oštećenu.

Muratović je rekao da mu je Kostjerevac bio šura, da ga je tokom rata vidio dva puta u civilu, ali je čuo da je bio pripadnik Vojne policije.

On je dodao da je za oštećenu čuo da je zarobljena u selu Kočani, ali da ne zna kako je zarobljena.

“Nisam je nikad vidio, niti sam bio tu”, rekao je Muratović, dodavši da oštećenu nije poznavao, ali da je znao čija je žena.

On je objasnio da je tek 2008. godine, pri povratku iz SAD čuo od člana uže porodice oštećene da ju je Kostjerevac silovao.

Kako je ispričao, rečeno mu je: “Tvoj šura, Adem Kostjerevac, silovao je moju snahu”.

Muratović je rekao da je prvi put tada čuo ovu informaciju, prenosi Birn.

Na današnjem ročištu tužilac Tužilaštva BiH Milenko Kajganić je pročitao iskaz preminulog svjedoka Sabita Šabića u kojem je naveo da nije učestvovao u akciji na selo Kočani, ali da je čuo da je učestvovala “Kibetova grupa”.

“Čuo sam da je zarobljena jedna žena”, pročitano je iz iskaza Šabića u kojem on navodi i da je čuo da je bila zaključana u podrum.

U iskazu stoji da je svjedok jedne prilike sjedio u kući Šahbaza Sinanovića, gdje je vidio oštećenu.

“Tada sam ja u njegovoj kući vidio zarobljenicu”, navedeno je iz iskaza, kao i da Šabić nije prepoznao oštećenu jer je nosila dimije i da je na početku zbog toga mislio da je to Šahbazova žena.

Svjedok je u iskazu Tužilaštvu spomenuo i osobu pod imenom Adem, za kojeg je rekao da je mlađi od njega dvije-tri godine, te da je bio krupan i da je nosio brkove.

U optužnici se navodi da je Kostjerevac kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade takozvane Armije BiH, u Zvorniku, u periodu od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine, u najmanje dva navrata silovao ženu srpske nacionalnosti koja je bila u drugom stanju i koja je bila zatočena u prostorijama u podrumu kuće u selu Bajrići.

Nastavak ročišta je 15. septembra.

Ostavite komentar: