Sud rekao svoje: Ponovo ukinuta presuda Iliji Miliću za ubistvo komšije u Kotor Varošu

Vrhovni sud Republike Srpske ponovo je ukinuo presudu Iliji Miliću (72) iz Kotor Varoša kojom je osuđen na 16 godina i devet mjeseci zatvora zbog ubistva Vasilja Kneževića (35) i pokušaja ubistva njegovog oca Nedeljka (87).

Presuda je ukinuta nakon što je sud uvažio žalbu odbrane.

Predmet je vraćen na novo suđenje Okružnom sudu u Banjaluci. U odluci, Vrhovni sud navodi da je prvostepeni sud počinio povredu jednakosti u postupanju jer je odbijen prijedlog odbrane da se izvrši neuropsihijatrijsko vještačenje optuženog, dok je isti dokaz tužilaštva prihvaćen.

Zločin se dogodio 10. aprila 2018. godine na Kruševu brdu u selu Pilipovina kod Kotor Varoša.

Milić je u zasjedi čekao Kneževića na putu kojim vodi stoku i kada je naišao prema njemu je ispalio rafal iz automatske puške, pogodivši ga sa pet metaka. Motiv ubistva bio je višegodišnji sukob dvije porodice zbog vodovoda, piše Avaz.

U optužnici se navodi da je Milić uzeo automatsku pušku i otišao prema zaseoku Potok s namjerom da ubije Vasilja. Sakrio se iza stabla bukve pored lokalnog puta, kuda Vasilj obično vodi stoku na ispašu i pojilo. Kada je Vasilj naišao Milić je sa udaljenosti od oko dva metra prema njemu ispalio rafal. Dva metka pogodila su ga u glavu, dva u lice, a jedan je pogodio rame i vrat i na mjestu je ostao mrtav.

Milić je s puškom u rukama otišao kući i telefonom je pozvao policiju. Saopštio im je da je ubio komšiju i pozvao ih da dođu u selu da se preda. Nakon toga je ponovo uzeo pušku i otišao do kuće Nedeljka Kneževića, oca ubijenog. Dok je prilazio kući Nedeljka je uočio ispred pa je i prema njemu ispalio rafal, ali ga nije pogodio. Nedeljko je pobjegao u kuću, da bi ubrzo stigla policija i uhapsila Milića.

Zanimljivo je da je pet dana prije ubistva Vasilj uhapšen nakon što je razbio staklo na Milićevom terencu, te mu zapalio sijeno.

O Vasilju Kneževiću je prije 20 godina snimljen dokumentarni film “Dječak sa planine” koji je nagrađivan na međunarodnim filmskim festivalima. Film govori o njegovom životu i opasnom hobiju – razminiranju terena na nekadašnjoj prvoj liniji Vlašićkog fronta, gdje je Vasilj i nakon rata ostao da živi bez struje i vode.

Ostavite komentar: