Sud donio odluku: Nastavak suđenja Drekoviću odgođeno do daljeg

Nastavak suđenja bivšem generalu Armije RBiH Ramizu Drekoviću za ratni zločin nad srpskim civilima na području Kalinovika 1995. godine, koje je bilo najavljeno za sutra, odgođeno je do daljeg, rekao je jedan od branilaca optuženog Mirsad Crnovršanin.

“Ne znam zašto je suđenje odgođeno. Sud nas je samo obavijestio da se sutrašnje ročište odgađa i da ćemo o narednom terminu biti obaviješteni”,izjavio je Crnovršanin.

Dreković je optužen da je u svojstvu nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa Armije RBiH postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Dreković je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika naseljenog Srbima.

U optužnici se navodi da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih lica, te razoreno više objekata.

Ostavite komentar: