Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Ramiza Drekovića

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv ratnog komandanta 4. korpusa takozvane Armije BiH Ramiza Drekovića /62/ za ratni zločin protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti na području Kalinovika, potvrđeno je za RTRS.

U optužnici, koju je podiglo Tužilaštvo BiH, navedeno je da je Dreković za vrijeme rata u BiH postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica.

“Dreković je optužen da je u proljeće 1995. godine izdao direktno, strogo povjerljivo naređenje artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti”, navedeno je.

Nakon granatiranja, u više navrata, tokom maja i juna 1995. godine, usljed eksplozija granata ubijeno je dijete u dobu od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih, piše u saopštenju.

Ramiz Dreković

Prema navodima Tužilaštva BiH, granatiranjem je prouzrokovano veliko razaranje imovine i objekata.

Sud BiH pustio je Drekovića početkom decembra na slobodu koji je prethoddno uhapšen zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad srpskim civilima u Kalinoviku.

Dreković je pušten nakon što je sudija za prethodno saslušanje odbio prijedlog Tužilaštva BiH za određivanjem jednomesečnog pritvora.

Pritvor je bio zatražen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, a u Sudu BiH su smatrali da je prijedlog neosnovan.

 

Izvor:(RTRS)

 

Ostavite komentar: