Stradale u blizini svoje kuće: Vozaču koji je usmrtio majku i kćerku prijeti do 20 godina zatvora

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH intenzivno sprovodi istragu protiv A.H. (21) zbog sumnje da je 27. avgusta ove godine u Brčkom izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su kao pješaci poginule Amira (47) i njena kćerka Asija (12), a ukoliko mu se dokaže krivica, prijeti mu kazna od jedne do 20 godina zatvora.

Kako su naveli iz Tužilaštva, nakon obavljenog saobraćajnog vještačenja, koje je prije nekoliko dana povjereno Fakultetu tehničkih nauka iz Novog Sada, biće donesena tužilačka odluka o ovom slučaju.

Podsjetimo, A.H. je osumnjičen da je 27. avgusta 2023. godine, oko 20 časova, u Ulici mostarska, upravljajući fordom u pravcu naselja Brod, poslije skretanja za naselje Rijeke, kršenjem saobraćajnih propisa prouzrokovao smrt pješakinja.

Kako se navodi u naredbi za sprovođenje istrage, znajući da je dozvoljena brzina 60 km/h, te da je dužan prilagoditi brzinu vidljivosti i atmosferskim prilikama i saobraćajnim znakovima, nije obratio pažnju na pješake, prenose Nezavisne.

Kako se sumnja, on se kretao brzinom od preko 80 km/h, kada su pješakinje A.S. i njena maloljetna kćerka prelazile kolovoz u blizini svoje kuće, van pješačkog prelaza, te je čeonim dijelom vozila ostvario kontakt prouzrokujući njihovu smrt.

“Sve okolnosti ove teške saobraćajne nezgode definitivno će se razjasniti tužilačkom odlukom, nakon vještačenja po vještaku saobraćajne struke koje je ovo tužilaštvo, pošto je pribavilo potrebne materijale za vještačenje, povjerilo Fakultetu tehničkih nauka iz Novog Sada”, navode iz Tužilaštva.

Dodaju da je vozač A.H. osumnjičen za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja (iz člana 330 stav (2) u vezi sa članom 326 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

“Za ovo krivično djelo propisana je kazna zatvora od najmanje godinu dana, pri čemu je zakonski maksimum ove vrste kazne dvadeset godina”, kažu iz Tužilaštva.

Ostavite komentar:

88nnd4crj7