Specijalci-pljačkaši vozaču prislonili pušku na potiljak

Božo Ilić, radnik “Sector securitya”, ispričao je na nastavku suđenja specijalcima MUP-a RS, optuženim za pljačku 616 48 KM da je on otključao kofere s novcem “Unicredit banke” jer su razbojnici njegovom kolegi Đurađu Bajiću prislonili cijev puške na potiljak i prijetili da će ga ubiti.

Za pljačku na autoputu Banjaluka – Gradiška se sudi bivšim specijalcima Vladanu Maliću, Goranu Parašu, Aleksandru Popoviću i civilu Olegu Bandi.

Ilić se tokom svjedočenja prisjetio da je na blindiranom kombiju, u kojem je novac prevožen u Zagreb, pukla guma. Zbog toga su, kako je rekao, stali na autoputu, da bi se samo par trenutaka kasnije ispred njih pojavio zeleni “audi A6” iz kojeg su izašli razbojnici.

– Iz automatskih pušaka su pucali u šajbnu i vikali izlazite vani. Staklo je prštalo na sve strane. Bajić je rekao da je ranjen, pa smo izašli. Čim sam otvorio vrata pred sobom sa vidio cijev puške, na 40 centimetar od lica. Razbojnik je pored mene ispalio metak unutar vozila. To me je zbunilo i uplašilo – rekao je Ilić.

Kada je izašao iz kombija kaže da su koferi s novcem već stajali na putu i čuo je razbojnike kako viču Bajiću: “Otvaraj kofere, ubićemo te”.

– Rekao sam im da su ključevi kod mene i bio sam prisiljen da ih otvorim – posvjedočio je Ilić.

On je potvrdio da su koferi s novcem bili u trezoru u svojim ležištima, takozvanim rekovima, ali da su pojedini koferi bili i u kabini blindiranog vozila. Oni, kako je rekao, nisu bili pričvršćeni ni fiksirani, već ih je pridržavao pratilac Uroš Tolimir.

Odbrana optuženih je kao i tokom prva dva suđenja prigovorila da opljačkani novac nije bio pravilno, ni dovoljno dobro obezbjeđen.

– Prema pravilima svi koferi s novcem trebalo bi da budu u trezoru, a svjedok kaže da nisu bili. Svjesno ili nesvjesno postupljeno je mimo pravila i novac nije bio adekvatno obezbjeđen. Takođe, pratnja nikada ne nosi oba ključa kojima se otvaraju koferi, već jedan bude kod njih, a drugi kod onih koji to preuzimaju. U ovom slučaju Ilić je imao oba ključa – rekla je advokat Jasminka Jovišević.

U dva navrata specijalci su zbog pljačke kombija “Sector securitya” osuđeni na 42, odnosno 40 godina zatvora, ali je obje presude ukinuo Vrhovni sud RS i naložio novo suđenjem pred izmjenjenim sudskim vijećem.

 

Izvor:(SrpskaCafe)

 

Ostavite komentar: