Šokantno ročište: Marokanac tražio na Sudu da plati mrtvu glavu

Marokanac Halid Amravi (Khalid Amrawi) (20) osumnjičen za ubistvo migranta na Ilidži danas na početku sjednice na Kantonalnom sudu u Sarajevu na kojoj je razmatran prijedlog za određivanje pritvora, uz pomoć prevoditeljke, odmah je upitao sutkinju Indiru Jahić može li on pozvati svoju robinu da plate mrtvu glavu i da tako završe postupak. Plaćanje krvarine, odnosno naknade porodici za ubijenu osobu, uobičajeno je u njegovoj zemlji.

Sutkinja Jahić objasnila je Marokancu da to zakoni BiH ne predviđaju, te je ročište otvorila.

Marokanac je u sudnicu doveden u pratnji sudske policije, te u prvim kontaktima s prevoditeljkom koja mu je pokušala objasniti za šta se tereti, počeo plakati. Ubrzo se smirio kada mu je donesane voda, te kada je u sudnicu ušao advokat Omar Mehmedbašić koji ga je pokušao razvedriti.

Tužiteljka Željka Radovanović – Sokić objasnila je razloge zbog kojih je realno očekivati da će se osumnjičeni Marokanac dati u bijeg ukoliko mu se ne odredi jednomjesečni pritvor. I sam Amravi kazao je da više nije u centru “Ušivak” s ostalim migrantima već da se smjestio u napuštenu kuću u naselju Otoka.

Advokat Omar Mehmedbašić kazao je da se protivi prijedlogu za određivanje pritvora, jer je Markonanac postupao u nužnoj odbrani.

– Kao što ste čuli na Sudu dan ranije od svjedoka, oštećeni ga je prvi udario , bio je mnogo krupniji od njega, te da nije bilo drugog načina da se odbrani. Čuli ste da ga je oštećeni više puta pokušao silovati- kazao je Mehmedbašić, navodi Dnevni avaz.

Dodao je da je Halid ranije izkazao namjeru za uzimanje azila, ali nije imao pravnu pomoć da mu se objasni u kojem roku mora podnijeti zahtjev. Mehmedbašić smatra da je dovoljno da osumnjičeni bude vraćen u “Ušivak”

Sutkinja Jahić naknadno će donijeti rješenje o pritvoru.

U ponedjeljak je na Ilidži ubijen Marokanac Otoman Silan takođe migrant iz Maroka kojem su smrtonosne povrede nožem nanesene u predjelu grudnog koša.

Tužilaštvo je identifikovalo osumnjičenog za ubistvo tako što je odveden u Službu za poslove sa strancima gdje je potvrđeno da je još prošle godine trebao podnijeti zahtjev za azil Ministarstvu za bezbjenost BiH.

 

 

Ostavite komentar: