Snimile ga kamere, svjedok prepoznao! Banjalučko tužilaštvo “oprostilo” krađu policijskom pripravniku

Banjalučko tužilaštvo odlučilo je da neće sprovoditi istragu protiv policijskog pripravnika Nemanje A. (23) iz Banjaluke, koji je tokom policijskog časa, i sa saučesnicima, pokušao opljačkati benzinsku pumpu!

Odluka postupajućeg tužioca je neočekivana, ako se zna da su za krivično djelo u kojem je učestvovao nesuđeni saobraćajac pribavljeni materijalni dokazi, ali i izjava svjedoka koji je prepoznao osumnjičenog!

Dokazi

Iako je traženo detaljnije objašnjenje Tužilaštva zašto se istraga u konkretnom slučaju neće sprovoditi, ako se zna da su prikupljeni brojni dokazi, odgovor je bio da oštećeni ima pravo žalbe na donesenu odluku tužioca?!

Portal Srpskainfo je pisao o slučaju policijskog pripavnika Nemanje A, koji je bio zaposlen u Policijskoj stanici za bezbjednost saobraćaja Banjaluka. Osumnjičenog su snimile kamere na pumpi, prepoznao ga je i radnik, ali to nije bilo dovoljno tužiocu da pokrene odgovarajući postupak.

“Sve je u ovom slučaju prikupljeno i dostavljeno tužilaštvu s napomenom da se čekaju dalja naređenja u konkretnom slučaju. Četiri mjeseca se čekalo, ali umjesto rada na ovom slučaju, uslijedio je hladan tuš i naredba da se istraga neće ni sprovoditi”, objasnio je izvor iz policije.

Policijski čas

Nemanja A. je uhapšen 12. aprila ove godine, nekoliko časova nakon što je u Karanovcu kod Banjaluke prijavljen pokušaj teške krađe, nakon što je tada nepoznata osoba pokušala ukrasti alkoholna pića iz zaključanog frižidera. Posebno otežavajuća okolnost bila je što se kritičan događaj odigrao tokom policijskog časa i u vrijeme kada su obični građani žestoko kažnjavani za svaki prekoračeni minut na ulici.

Naime, prvo je u kasnim večernjim časovima policiju obavijestio radnik benzinske pumpe u naselju Karanovac G.G. Radnik je ispričao da je nepoznati muškarac na benzinskoj pumpi oštetio rashladnu vitrinu i pobjegao automobilom prema gradu.

Policijska patrola je ubrzo došla na benzinsku pumpu i utvrdila da je nepoznati lopov pokidao lanac kojim su bila obezbijeđena dva frižidera u kojima su se nalazila alkoholna i bezalkoholna pića. Međutim, iako je pokidao lanac, lopov nije uspio doći do pića, jer je frižider bio dodatno obezbijeđen.

Od ranije poznat policiji

Zbog sumnje da je počinio krivično djelo policija je oko ponoći uhapsila Nemanju A. (23) iz Karanovca, za kojeg je utvrđeno da je inače pripravnik u Policijskoj stanici za bezbjednost saobraćaja Banjaluka.

Dežurni tužilac se tada izjasnio da se u konkretnom slučaju radi o krivičnom djelu “teška krađa u pokušaju”, za koju se može izreći kazna od godine zatvora i stroža. Zanimljivo je da je policijski pripavnik Nemanja A. (23) i kao maloljetnik dolazio u sukob sa zakonom. Nemanja A. je tako procesuiran zbog sukoba s ocem, ali to mu nije pravilo probleme prilikom školovanja u policiji i kasnijeg pripravničkog staža.

OD JEDNE DO OSAM GODINA ZATVORA

Policijski pripravnik Nemanja A. bio je osumnjičen za tešku krađu u pokušaju.

Prema Krivičnom zakoniku RS, za ovo krivično djelo je predviđen raspon kazni od jedne do osam godina zatvora, dok se za pokušaj krivičnog djela izvršenog sa umišljajem može izreći kazna i od pet godina zatvora.

Ostavite komentar: