Slučaj “Respiratori”: U nastavku suđenja rečeno da je ugovor o kupovini naknadno prepravljan

U nastavku suđenja u Sudu BiH federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima optuženim za nabavku 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10,5 miliona KM danas je rečeno da je ugovor o kupovini ovih respiratora naknadno prepravljan.

Iako su 3. aprila prošle godine tadašnji direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor “Srebrene maline” Fikret Hodžić potpisali ugovor za nabavku 100 respiratora oznake “HCV”, na sarajevski aerodrom stigli su respiratori sa oznakom “ACM”.

Svjedok Sanita Alagić, koja je radila na izradi ugovora, inače pomoćnik direktora Federalne uprave civilne zaštite u sektoru za računovodstveno-finansijske poslove, javne nabavke i skladištenje, rekla je da je Solak rekao da se zaključi ugovor po osnovu ponude koja je stigla iz Vlade Federacije BiH /FBiH/ za respiratore “HCV”, ali da je nakon tri-četiri dana ovaj ugovor prepravljen “zbog tehničke greške”.

Alagićeva je navela da se greška dogodila jer je permutovala dvije od tri ponude koje su stigle od “Srebrene maline” i da je nekoliko dana nakon potpisivanja ugovor prepravljen unošenjem oznake “ACM”.

Tužilaštvo BiH s druge strane dokazuje da je prepravka napravljena mnogo kasnije, te da Alagićeva nije ni vidjela ponudu za uređaje “ACM” jer ta ponuda nije pronađena u Upravi civilne zaštite.

Alagićeva će biti saslušana i tokom naredna dva pretresa.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Ostavite komentar: