Slučaj “Dragičević”: Zoran Bošnjak se izjašnjava o krivici za uništavanje materijalnih dokaza

22.01.2019. | 10:30

U Osnovnom sudu Banjaluka za danas je najavljeno izjašnjenje o krivici Zorana Bošnjaka (44), kriminalističkog tehničara Policijske uprave Banjaluka, optuženog za uništavanje materijalnih dokaza u istrazi ubistva Davida Dragičevića.

Bošnjak se nije pojavio na ročištu u decembru prošle godine, pa je sud njegovo izjašnjenje razdvojio u odnosu na drugooptuženog Mikicu Marijanca (55), takođe kriminalističkog tehničara, a koji se izjasnio da nije kriv.

Damir Alagić, advokat optuženog Bošnjaka, ranije je za Srpskainfo izjavio da je Bošnjak već duže vrijeme na bolovanju i da se liječi na klinici.

– Imamo nalaze dva vještaka koji su dostavljeni sudu i ovdje se sigurno ne radi o bilo kakvom odugovlačenju postupka – izjavio je Alagić.

Nakon niza prigovora, koji su proteklih mjeseci odgađali izjašnjenje optuženih, ova saga bi danas konačno trebala biti završena.

Ukoliko se i Bošnjak izjasni da nije kriv, banjalučki Osnovni sud će zakazati početak suđenja.
U skladu sa Krivičnim zakonikom RS, za sprečavanje dokazivanja može se izreći maksimalna kazna od tri godine zatvora.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je još početkom septembra prošle godine podiglo optužnicu protiv Bošnjaka i Marijanca.

Prema optužnici, Marijanac i Bošnjak, obojica kriminalistički tehničari, bacili su bokserice koje su 25. marta ove godine nakon obdukcije prebačene u depozit Policijske uprave Banjaluka, odnosno prostoriju za sušenje predmeta.

– Dakle, u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje uništili su predmet koji služi kao dokaz, čime su počinili krivično djelo “Sprečavanje dokazivanja” – navodi se u optužnici koju je u potvrdio Osnovni sud u Banjaluci.

 

Izvor:(SrpskaInfo)