Slučaj “Dragičević”: Na optuženičkoj klupi dvojica kriminalističkih tehničara PU Banjaluka, prijeti im 3 godine zatvora

23.01.2019. | 16:37

Prvo suđenje povezano sa slučajem ubistva Davida Dragičevića, mladića iz Banjaluke, počeće u februaru ove godine u banjalučkom Osnovnom sudu, a na optuženičkoj klupi biće dvojica kriminalističkih tehničara Policijske uprave Banjaluka, Zoran Bošnjak (44) i Mikica Marijanac (55), koje banjalučko tužilaštvo tereti za krivično djelo sprečavanje dokazivanja u istrazi ubistva Dragičevića.

Nakon što se i optuženi kriminalistički tehničar PU Banjaluka Zoran Bošnjak izjasnio da nije kriv, osnovni sud će u narednih mjesec dana zakazati početak sudskog procesa.

Ovaj proces ujedno će biti prvo suđenje koje je povezano sa slučajem ubistva Davida Dragičevića, čije je beživotno tijelo pronađeno u martu prošle godine na obali rijeke Crkvene kod banjalučke tvrđave Kastel.

Kriminalistički tehničari Bošnjak i Marijanac bili su dio tima, a tužilaštvo ih tereti da su bacili materijalni dokaz – bokserice skinute sa tijela ubijenog mladića.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je još početkom septembra prošle godine podiglo optužnicu protiv Bošnjaka i Marijanca. Prema optužnici, Marijanac i Bošnjak, obojica kriminalistički tehničari, bacili su bokserice koje su 25. marta prošle godine, nakon obdukcije tijela ubijenog mladića, prebačene u depozit Policijske uprave Banjaluka, odnosno u prostoriju za sušenje predmeta.

– Dakle, u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje uništili su predmet koji služi kao dokaz, čime su počinili krivično djelo “sprečavanje dokazivanja” – navodi se u optužnici.

U skladu s Krivičnim zakonikom RS, za sprečavanje dokazivanja može se izreći maksimalna kazna od tri godine zatvora.

– Nisam kriv – izjavio je juče Bošnjak pred sudijom za prethodno saslušanje.

S obzirom na identično izjašnjenje drugooptuženog Marijanca u decembru prošle godine, postalo je jasno da će se slučaj okončati u redovnom postupku.

– Sud će u narednom periodu zakazati početak suđenja, koji će biti pred novim sudijom – objasnio je sudija za prethodni postupak Dragan Uletilović.

Iz iskaza optuženih kriminalističkih tehničara tokom istrage moglo jasno vidjeti da je nestanku mogućeg krunskog dokaza prethodila rasprava između Marijanca i Bošnjaka sa jedne, te inspektora Siniše Kojdića s druge strane, a koji nije obuhvaćen optužnicom.

Iako su i tokom saslušanja u istrazi prebacivali odgovornost s jednih na druge, pa su tehničari navodili da je inspektor bio taj koji je rekao da donji veš ne treba i da se baci, nije jasno ko je na kraju bacio materijalni dokaz.

 

Izvor:(SrpskaInfo)