SIPA sprovodi akciju “Magnet”: KCUS oštećen za desetine miliona KM

Predmet operativne akcije koju od jutros sprovode pripadnici SIPA su javne nabavke na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Osumnjičeni su bivši direktor KCUS Faris Gavrankapetanović, bivši premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić (SDP), bivši kantonalni ministar zdravstva Zlatko Vuković (SDP) i radnica KCUS Muvedeta Čedić.

Gavrankapetanović je bio na čelu KCUS skoro 12 godina, do 2012. godine. Fikret Musić (SDP) je obnašao funkciju kantonalnog premijera od 2011. do 2012. godine, a u istom periodu je Zlatko Vuković bio na čelu Ministarstva zdravstva.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je ranije sumnjičilo Gavrankapetanovića da je u periodu od 2004. do 2010. godine nesavjesnim poslovanjem oštetio KCUS za 23,5 miliona KM jer je, između ostalog, sklapao štetne ugovore u postupcima javnih nabavki. Tužilaštvo ga još sumnjiči da je u KCUS nezakonito zaposlio 260 osoba, da je sa pojedinim uposlenicima zaključivao menadžerske ugovore te da je prikrivao gubitke u poslovanju klinike. Tužioci su ga teretili da je takvim postupcima ostvario imovinsku korist.

Kako prenosi Avaz SIPA pretresa i Mudevetu Čedić, kućnu prijateljicu Sebije Izetbegović. Inače Čedić je zaposlena u kabinetu aktuelne direktorke KCUS Sebije Izetbegović.

Pripadnici SIPA od jutros vrše pretrese na više lokacija na području Sarajeva.

Četiri navedene osobe se terete za počinjena krivična djela “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela” i “Zlupotreba položaja ili ovlaštenja”.

“Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo a u saradnji sa Federalnom upravom policije i Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo”, dodali su iz SIPA, prenosi Kliks.

Ostavite komentar: