Savremeni sistem pomaže bezbjednosti saobraćaja: Smanjen broj pogibija u Srpskoj

U Republici Srpskoj je od 1996. godine poginulo oko 4.500 lica u saobraćajnim nesrećama, što je veliki gubitak za Republiku, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač.

“Znamo koliko to nosi unesrećenih porodica, kao i to da je materijalna šteta milionska i zato je cilj svega što ulažemo u bezbjednost saobraćaja godinama unazad to da se smanje pogibije na našim putevima, da se smanji broj udesa. To jedino možemo uključujući sve agencije i institucije koje se bave bezbjednošću saobraćaja”, rekao je Lukač novinarima u Banjaluci pred početak konferencije “Bezbjednost saobraćaja u lokalnoj zajednici”.

On je podsjetio da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske posljednjih godina dosta radi na bezbjednosti saobraćaja i naveo da je instaliranjem savremenih sistema širom Srpske znatno smanjen broj pogibija – u periodu nakon rata na putevima je ginulo oko 250 lica godišnje, a u posljednje dvije godine 101 lice.

Lukač je naglasio da je Vlada Srpske uložila mnogo sredstava kako bi vozači bili bezbjedni u saobraćaju, te će se i dalje raditi svim raspoloživim mogućnostima i sredstvima, naročito zakonskim ovlaštenjima policije, na tome da ta bezbjednost bude na što višem nivou.

Ministar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Ćorić rekao je da sve relevantne institucije Srpske predano rade i da su evidenti rezultati na unapređenju bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj.

On je naveo da je Vlada Srpske izdvojila značajna sredstva i realizovala mnoge projekte u ovoj oblasti.

“To je veliki izazov koji zavisi od mnogih faktora koji utiču na stanje bezbjednosti saobraćaja i siguran sam da će konferencija dati odgovore na brojna pitanja i podići nivo svijesti i procedura na lokalnom nivou kako bismo u sinhronizaciji došli do još boljih efekata”, istakao je Ćorić.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Mladen Petrović rekao je da je na konferenciji više od 250 učesnika, sa više od 40 izlagača, a sve s ciljem podizanja svijesti o tome da sljedeće godine budu još bolji rezultati u ovoj oblasti, što može biti ostvareno samo zajednički.

Pomoćnik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Srbije Mirko Koković rekao je da su ovakve konferencije veoma korisne jer, osim primjera dobre prakse, utiču na koordinisan rad institucija koje imaju uticaj na sektor bezbjednosti saobraćaja.

Ovo je 11. ovakva konferencija, čiji su organizatori Ministarstvo saobraćaja i veza i Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, a pod pokroviteljstvom Savjeta za bezbjednost saobraćaja Srpske.

Ostavite komentar: