Sakrio ih u kamionu: Hrvat pokušao prokrijumčariti 30 migranata iz BiH FOTO

Državljanin Hrvatske pokušao je da preko graničnog prelaza Šamac u kamionu prokrijumčari 30 državljana Turske, saopšteno je danas iz Granične policije BiH.

Ilegalni migranti otkriveni su uz korištenje specijalističke opreme u tovarnom prostoru kamiona, registarskih oznaka Hrvatske, gdje se prevozio drvni asortiman iz BiH u Njemačku.

Teretno vozilo je vlasništvo pravne osobe, kojim je upravljao državljanin Hrvatske čiji su inicijali S.M. (52).

On je osumnjičen da je pokušao da u tovarnom prostoru nezakonito prebaci preko granice državljane Turske koji nisu ispunjavali uslove za zakonit prelazak, namjeravajući da za sebe pribavi nezakonitu imovinsku korist.

Krijumčarenje su spriječili juče pripadnici Centralne istražne kancelarije Granične policije BiH i Jedinice granične policije BiH Orašje.

Zbog sumnje da je počinio krivično djelo krijumčarenje osoba, državljanin Hrvatske je uhapšen i ispitan u svojstvu osumnjičene osobe.

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH teretno motorno vozilo, novac i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela privremeno su oduzeti.

Tokom realizacije ove akcije pripadnici Granične policije BiH su koristili specijalističku opremu koju su donirale Vlade Velike Britanije i Njemačke.

Nakon kriminalističke obrade i saslušanja svjedoka, 30 državljana Turske je, uz prijedloge za protjerivanje sa teritorije BiH, predato službenicima Službe za poslove sa strancima BiH.

Iz Granične policije BiH napominju da je u toku dalji rad na ovom slučaju.

Ostavite komentar: