Sa bebom prosila u Banjaluci! Seferovići negirali krivicu za slučaj trgovine maloljetnicom

Jasmin (21) i Ljubo Seferović (35), poznatog po “slučaju Memić”, te Almasa S. (38) negirali su krivicu u Okružnom sudu u Banjaluci za slučaju trgovine maloljetnom L. S., koja je zatečena kako s bebom prosi u Banjaluci.

U prvom pojavljivanju pred sudom Jasmin se izjasnio da nije kriv za trgovinu djecom i vanbračnu zajednicu sa djetetom. Njegov otac Ljubo i žrtvina majka Almasa S. negirali krivicu za pomaganje u zasnivanju nezakonite vanbračne zajednice. Početak suđenja biće zakazan u narednih mjesec dana.

Novac predavala Jasminu

Republičko javno tužilaštvo RS Jasmina tereti da je tokom 2018. godine preko Facebooka kontaktirao s tada 15-godišnjom L. S. i nagovorio je da iz Mostara dođe u Banjaluku, kako bi s njom zasnovao vanbračnu zajednicu. Bez znanja majke, L. S. je otputovala kod njega i ispostavilo se da joj je to zagorčalo život.

“Živjela je s Jasminom u iznajmljenoj kući, koju su koristili brojni članovi porodice Seferović. Jasmin je L. S. ubrzo prisilio da prosi”, navodi se u optužnici.

Pojašnjava se da je prosila ispred tržnih centara u Banjaluci i Sarajevu. Isprošeni novac morala je davati Jasminu, a kada ne uspije da prikupi dovoljno novca on bi je tukao.

“Primoravao ju je da prosi čak i kada je ostala trudna, ali i nakon što je u oktobru 2019. rodila kćerku. To je trajalo do 20. februara kada je policija zatekla L. S. kako s bebom u naručju prosi na jednom parkingu u Banjaluci”, navodi se u optužnici. Ljubo se tereti da je kontaktirao Almasu S. i ponudio joj novac kako bi dala pristanak za vanbračnu zajednicu njegovog sina Jasmina i njene kćerke L. S.

Oslobađajuća presuda

“Almasa je to prihvatila, iako je bila svjesna činjenice da njena kćerka nema navršenih 16 godina i da je socijalno i emotivno nezrela. Ljubo joj je 3. decembra 2018. preko Western uniona isplatio 1.900 KM, čime je ona iz koristoljublja omogućila nedozvoljenu vanbračnu zajednicu između Jasmina i njene kćerke”, navodi se u optužnici.

Sličan slučaj “dogovorenog braka” između dvije Romske porodice i prošle godine se našao pred Okružnim sudom u Banjaluci. Za trgovinom djecom optužena su dvojica očeva Alija Aljić (51) i Mehmed Bosak (47), dok se njegov sin Ismet (19) teretio za obljubu Aljićeve maloljetne kćerke. Nakon suđenja svi su oslobođeni krivice, ali presuda nije pravosnažna, piše Avaz.

Ostavite komentar: