Ročište u Sudu BiH: Tužilac sutra iznosi žalbu na presudu Mehmedagiću

09.05.2021. | 16:11

U Sudu BiH sutra biće održano ročište u predmetu protiv direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ Osmana Mehmedagića i rukovodioca u ovoj agenciji Muhameda Pekića, na kojem će Tužilaštvo iznijeti žalbu na prvostepenu oslobađajuću presudu, a odbrane odgovor na žalbu.

Tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka rekao je Srni da će na ovom ročištu iznijeti žalbu na oslobađajuću prvostepenu presudu Mehmedagiću i Pekiću, koju je Sud BiH izrekao 19. februara.

“Iznosim žalbu na prvostepenu presudu, a advokati i optuženi odgovor na žalbu”, rekao je Srni Čavka. Mehmedagić i Pekić su optuženi za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Sudija u ovom predmetu Branko Perić rekao je na posljednjem ročištu, kada je izrečena prvostepena presuda, da se Mehmedagić i Pekić oslobađaju optužbe jer nije dokazano da su krivi na način kako je opisano u optužnici.

Perić je naveo da su zloupotrebe stvarnost, ali da sve zloupotrebe nisu krivično djelo, te dodao da Sud nije mogao ni na koji način utvrditi da su optuženi postupali protivzakonito. On je istakao da je ovaj proces zabilježen “po prilično mračnoj pozadini” i da je i Sud dobio dva otvorena pisma u toku trajanja procesa.

“I ovaj proces se može porediti sa hibridnim ratom. Primili smo dva otvorena pisma u toku trajanja procesa. Duh politike lebdi nad ovim predmetom”, rekao je Perić, koji smatra da su svjedoci, što se rijetko dešava, srušili koncept optužnice.

Oslobađajuću presudu izrekao je sudija Perić u ekspresno kratkom roku, tačnije pola časa nakon okončanja iznošenja završnih riječi Tužilaštva BiH i odbrane.

Tužilac Oleg Čavka je nakon izricanja prvostepene presude rekao novinarima da će se žaliti na presudu. Iznoseći završne riječi, Čavka je zatražio da se Mehmedagiću po pravosnažnosti presude izrekne mjera bezbjednosti u trajanju od pet godina s ciljem zabrane rada i pristupa tajnim podacima.

“Krivična djela koja se optuženima stavljaju na teret imaju sva obilježja zloupotrebe položaja zarad vlastitog interesa. Direktor OBA i njegov `intimus` su prijetnja po bezbjednost BiH, a ne oni koji su slali prijave”, rekao je Čavka i istakao da su tokom postupka dokazani svi navodi iz optužnice.

Advokati optuženih su u završnim riječima naveli da optužnicu nije trebalo ni potvrđivati, da ni svjedoci kojih je bilo 11 niti materijalni dokazi ne dokazuju krivično djelo koje se Mehmedagiću i Pekiću stavljaju na teret, te da Sud treba da oslobodi optužene.

Mehmedagićev advokat Senka Nožica je nakon izricanja oslobađajuće presude ocijenila da se cijelim postupkom na neki način željela učiniti velika šteta jednoj od značajnih institucija u BiH, a to je OBA.

“Sudija Perić je sve rekao, a rekao je ono što je rekla odbrana – ovdje se vodio rat, politički odstrijel preko Suda protiv našeg branjenika”, smatra Nožica. Mehmedagić i Pekić optuženi su za zloupotrebu službenog položaja prema optužnici Tužilaštva BiH.

Mehmedagić, kao direktor OBA-e i Pekić, kao rukovodilac Odsjeka za sajber bezbjednost u Agenciji, optuženi su za neovlašteno dobijanje informacija o pošiljaocu anonimne prijave protiv Mehmedagića.

U optužnici je navedeno da su oni na neutvrđen način saznali da je podnesena anonimna prijava, a Pekić je, prema naređenju Mehmedagića da mu pribavi snimak, kontaktirao direktora “BH pošte”. Oni su tražili izuzeće snimka s nadzorne kamere iz “BH pošte”, navodeći da je riječ o državnoj tajni.

Ročište Mehmedagiću i Pekiću zakazano je za 13 časova.