Propao plan! Janković (61) osuđen na 30 dana zatvora zbog pripremanja izborne prevare

Diko Janković /61/ pravosnažno je osuđen na 30 dana zatvora zbog pripremanja izvršenja krivičnog djela prevare pri glasanju prije održavanja lokalnih izbora 2020. godine u Brčkom, saopšteno je Tužilaštva distrikta.

Janković je osuđen jer je pribavljanjem ličnih dokumenata trećih osoba i njihovim prijavljivanjem za glasanje iz inostranstva stvarao uslove da na prevaru iskoristi glasačke listiće i na izborima glasa umjesto njih.

U namjeri da tako osigura glasove za kandidate Narodnog demokratskog pokreta za Skupštinu distrikta Radoslava Bogićevića i Nenada Kojića putem aplikacija za razmjenu poruka i razgovornu komunikaciju pribavio fotografije ličnih i putnih isprava od 32 osobe iz Brčkog.

Nakon toga su identifikacioni dokumenti tih osoba, bez njihovog znanja i saglasnosti, dostavljeni u postupak registracije za glasanje Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Tužilaštvo distrikta dokazalo je da je Janković nabavio sredstva i preduzeo drugu radnju koja stvara uslove za neposredno učinjenje krivičnog djela za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna, dodaje se u saopštenju.

Pred Osnovnim sudom distrikta terećen je za pripremanje krivičnog djela, za koje je zatim pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od trideset dana.

Suđeno mu je i za neovlašćenu nabavku, držanje ili prodaju oružja ili bitnih dijelova za oružje, jer je bez odgovarajuće isprave u kući držao pištolj s pripadajućom municijom, za šta je dobio kaznu od 500 KM, navedeno je u saopštenju.

Ostavite komentar: