Prodaju dogovarali telefonom: Svjedok potvrdio da je marihuanu kupovao od Ahmečkovića

Svjedok tužilaštva Eldin Zjajo kazao je u banjalučkom Okružnom sudu da je kupovao marihuanu od optuženog Miralema Ahmečkovića (39) iz Jezera, koju je plaćao 10 i 20 maraka.

Pojasnio je da je narkotike kupovao više puta tokom 2019. godine i da su prodaju dogovarali telefonom. Osim Ahmečkovića, u ovom slučaju optuženi su Adis Pipić (40), Elvir Halaba (49) i Vahidin Halilović (41) iz Jajca. Optužnica ih tereti da su od početka 2019. do juna 2020. godine prodavali marihuanu na području opština Šipovo, Jezero i Jajce. Svjedočenje Zjaje bilo je na momente konfuzno i nije se mogao sjetiti svih detalja. Prvo je kazao da je od Ahmečkovića kupovao drogu mjesec dana svakog vikenda, a zatim da je narkotike kupovao od početka 2019. do 20. decembra te godine, kada su mu policajci našli drogu u mjestu Đol kod Jezera.

Zjajo je rekao da je tog dana poslao poruku Ahmečkoviću: “Ej drug, može li za 120, Zjajo”, a dobio odgovor: “Može, 6.50 h Đol.” Međutim, izazvao je pometnju kada je kazao da su mu u policiji rekli da pošalje poruku Ahmečkoviću.

Zjajo je bio neodređen pa je prvo rekao da je pomenutu poruku poslao prije nego što ga je policija privela u mjestu Đol i kod njega našla drogu, pa ga kaznila, a kasnije da ju je poslao iz policije.

Nakon podsjećanja tužioca Dalibora Vreće, Zjajo je ipak potvrdio da je poruku poslao prije nego što je završio u policiji, te dodao da nije kupio drogu za 120 KM jer se Ahmečković nije pojavio. Zjajo je precizirao da je, dok je bio u policiji u Jezeru, Ahmečkoviću na nagovor policajaca poslao poruku: “Ej drug, mogu li doći večeras”, na šta je dobio odgovor: “Ništa, sutra 11 – 12”.

Prema optužnici, Ahmečković je od njemu poznatih lica nabavljao drogu i u više navrata je prodao Pipiću i Halabi, te Z. E, H. A, N. E, kao i maloljetnom J. F. po cijeni od 10 KM za gram. U optužnici stoji da je Pipić prodao drogu koju bi preuzeo od Ahmečkovića i to na igralištu u krugu srednje škole “Nikola Šop” u Jajcu. Marihuanu je prodao S. E. za iznose od po 20 KM, dok je za 50 KM prodao H. A, a jednom prilikom je prenosio dva paketića marihuane.

Halabu terete da je u više navrata prodao marihuanu, koju je preuzeo od Ahmečkovića, te da ju je prenosio upakovanu u manje paketiće. Haliloviću je na teret stavljeno da je sa Ahmečkovićem nabavio drogu koju su radi dalje prodaje sakrili u tapacirung vrata gepeka “fijata punto”.

Ahmečković i Halilović se još terete da su u mjestu Bešnjevo u Šipovu u kući dali džoint G. A. koji su zajedno pušili. Ahmečkoviću se dodatno stavlja na teret da je kod kuće u Ljoljićima u opštini Jezero omogućavao uživanje marihuane Haliloviću i licu P. Dž. Svi optuženi su uhapšeni u akciji “Jezero 2” 21. juna 2020. godine, a tokom akcije zaplijenjeno je oko pola kilograma marihuane.

Zbunjujuća pitanja

Ahmečkovićev branilac Rade Ćulibrk tražio je od svjedoka Eldina Zjaje da mu odgovara na njegove tvrdnje. Rekao mu je: “Vi ste inicirali komunikaciju sa Ahmečkovićem, je li tako?”, na šta je dobio odgovor da jeste. Advokat je ustvrdio da svjedok nije kupovao drogu za više od 50 KM, te upitao je li tako.

Sva dalja pitanja Ćulibrka bila su u formi tvrdnje, pa ga je predsjednik sudskog vijeća Blagoja Dragosavljević upozorio da ne može postavljati zbunjujuća pitanja i ona koja navode na odgovor. Ćulibrk je tada odustao od ispitivanja rekavši da mu sud ne dozvoljava da u skladu sa zakonom pita svjedoka iznoseći svoje tvrdnje i navodeći ga na odgovor.

Ostavite komentar: