Proces traje sporo: Potvrđena optužnica protiv Ćustendila, ubio ženu u tržnom centru

07.06.2024. | 14:14

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu protiv Elvisa Ćustendila (51) iz Tuzle zbog sumnje da je na podmukao način ubio Amru Kahrimanović (52) iz tog grada, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva.

Ćustendil je optužen da je 7. februara pijan, nakon što je suvlasnica ugostiteljskog objekta u Tržnom centru Sjenjak u Tuzli Amra Kahrimanović oko 21 čas došla da zatvori objekat i izašla iz prostora krenuo za njom i u holu tržnog centra iz neposredne blizine iz službenog pištolja Uprave policije kantonalnog MUP-a ispalio hitac u njena leđa, a nakon toga, dok je ležala na podu, još 15 hitaca u različite dijelove njenog tijela.

Ćustendil je u to vrijeme bio službenik Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona na poslovima u Operativnom centru.

Tokom istrage u ovom predmetu, koju je Tužilaštvo sprovelo sa Federalnom upravom policije, obavljeno je i 11 vještačenja, između ostalih, od vještaka neuropsihijatra i kliničkog psihologa, vještaka sudske medicine, DNK analiza, balistička i hemijska vještačenja, vještačenje mobilnih i digitalnih zapisa (snimaka), kao i druga stručna vještačenja koje je uradila Federalna uprava policije.

U svojstvu svjedoka saslušan je veći broj osoba, a uz optužnicu je nadležnom sudu priloženo oko 230 različitih materijalnih dokaza.

Vještaci neuropsihijatar i klinički psiholog su u nalazu i mišljenju utvrdili da kod optuženog nema privremene ili trajne duševne bolesti psihotičnog tipa, te da je njegova sposobnost da shvati značaj i posljedicu krivičnog djela smanjena, ali ne bitno i da je sposoban da učestvuje u sudskom postupku.

Postupajući tužilac je Kantonalnom sudu Tuzla predložio da mu nakon potvrđivanja optužnice bude produžen pritvor, koji može trajati najduže tri godine tokom krivičnog postupka, jer za krivično djelo iz optužnice može biti izrečena kazna zatvora od najmanje 10 godina do dugotrajne od 45 godina.

U skorije vrijeme se očekuje ročište u sudu o prijedlogu za produženje pritvora, a prethodno rješenje o produženju pritvora traje do kraja juna.

U drugom predmetu postupajući tužilac sprovodi intenzivne provjere i istražne radnje sa istražiteljima Federalne uprave policije o eventualnim propustima i postupanju odgovornih osoba u Upravi policije MUP-a Tuzlanskog kantona koje se odnose na činjenicu da je Ćustendil posjedovao službeno oružje MUP-a dok je bio na godišnjem odmoru i koje je koristio prilikom izvršenja krivičnog djela, kao i neke druge okolnosti u vezi sa postupanjem policijskih službenika koji su prethodili ovom događaju.

U ovom predmetu su provjere i dalje u toku i nije donesena tužilačka odluka o tome da li ima elemenata krivične odgovornosti nekog policijskog službenika.