Prijeti mu međunarodna potjernica! Optuženi za zločine u Brodu opet se nije pojavio na suđenju

Okružno javno tužilaštvo Doboj zatražiće određivanje pritvora i raspisivanje međunarodne potjernice ako se Dedo Odobašić, optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u nekadašnjem Bosanskom Brodu, ne pojavi na narednom ročištu za izjašnjenje o krivici.

Okružni sud u Doboju nije dobio potvrdu da je Odobašić primio pozive za današnje ročište koji su mu direktno i preko Ministarstva pravde u Savjetu ministara poslani na adresu u Švedskoj, pojasnila je sudija Marijana Lazić Miladinović.

Tužitelj Mersiha Mehmedagić je navela da će, ukoliko se ne pojavi na narednom ročištu, zatražiti raspisivanje potjernice za optuženog, prenosi Birn.

Optužnica tereti Odobašića da je u zgradi Skupštine tadašnje opštine Bosanski Brod zlostavljao lice nakon što su ga mučili i pretukli pripadnici Hrvatskog vijeća obrane /HVO/.

Prema optužnici, on je u staroj zgradi policije mučio i nanio teške povrede oštećenoj koja je bila zatvorena u ćeliji.

NJegov branilac Jadranko Hadžisejdić rekao je ranije da je optuženi Odobašić bolestan i da koristi invalidska kolica.

Slavko Grabovac je ranije ispričao kako ga je na ulazu u Brod, 30. marta 1992. godine zaustavila grupa gdje je bio i Odobaši. Kako je naveo, odatle su ga odvezli u prostorije opštine i tu ga svirep način premlaćivali i tražili od njega raspored srpskih odbrambenih linija, iako o tome nije ništa znao.

“Skidali su me golog, udarali stolicama, gazili me nogama, a imali su i ražanj za probadanje tijela”, ispričao je tada Grabovac.

Naredno ročište zakazano je za 11. avgust.

Ostavite komentar: