Prijeti mu do pet godina zatvora: Mirčić optužen za davanje lažnog iskaza

27.02.2024. | 13:00

Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Siniše Mirčića zbog davanja lažnog iskaza u okviru krivičnog postupka koji se vodio protiv nekadašnjeg direktora ”Srednjoškolskog doma” u Banjaluci Branislava Vidića!

Optužnicu je podiglo Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske, koje je protiv Vidića ranije vodilo istragu zbog produženog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja.

”Optuženi je 14. novembra 2022. godine i 25. aprila 2023. godine prilikom saslušanje u svojstvu svjedoka, u krivičnom postupku koji je bio u toku kod Republičkog javnog tužilaštva, iako je bio upozoren na dužnost kazivanja istine dao lažne iskaze izjavljujući da nikada nije potpisao zapisnike o izvedenim radovima ispred JU ”Srednjoškolski dom” Banjaluka koji se odnose na Ugovore o direktnom sporazumu zaključene sa više firmi iz Gradiške i Laktaša”, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je nakon grafološkog vještačenja spornih rukopisa, koje je sprovedeno 11. oktobra 2023. godine, tužilaštvu dostavljen nalaz i mišljenje kojim je uvrđeno da je optuženi Siniša Mirčić bio potpisnik svih spornih potpisa na zapisnicima, prenosi ATV.

”Na taj način dao je lažan iskaz u krivičnom postupku čime je počinio krivično djelo davanje lažnog iskaza”, navodi se u optužnici.

Ukoliko se dokaže krivica Mirčiću prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.