Presuda u Banjaluci: Bivšim poreskim inspektorima zbog mita pet i po godina robije

Bivši poreski inspektori Nemanja Barović i Mihajlo Ristić, koji su radili u Područnoj jedinici Poreske uprave u Prijedoru, zbog primanja mita osuđeni su u banjalučkom Okružnom sudu na pet i po godina zatvora i 9.000 maraka novčane kazne.

Sud je Baroviću za dvije od četiri tačke optužnice izrekao tri i po godine zatvora, kao i 6.000 maraka kazne, dok je Ristiću zbog jednog uzimanja mita izrekao dvije godine zatvora i 3.000 maraka novčane kazne. Presudom je obojici optuženih izrečena zabrana obavljanja poslova poreskih inspektora u trajanju od tri godine.

Presudu Baroviću i Ristiću je izreklo Vijeće kojim je predsjedavao sudija Pane Gavrić, koji je istakao da je ovaj sud iz dokaza utvrdio da su počinili krivična djela za koja ih je osudio. Prema presudi, Barović je uzeo 5.000 KM mita od Momira Lajšića da bi mu “sredio” da ne dobije krivičnu prijavu i da plati 30.000 umjesto 120.000 maraka za poreske obaveze. Takođe je osuđen da je zajedno s Ristićem uzeo mito od vlasnika prodavnice “Nina” Marinka Bilbije za manju kaznu i “sređivanje” uočenih nepravilnosti. Navodi se da su oni tada za te usluge dobili po 100 KM.

Podsjećanja radi, Bilbija je ranije, na osnovu priznanja krivice, za davanje mita osuđen na novčanu kaznu od 500 KM.

Kako je obrazložio sudija Gavrić, u nedostatku dokaza Barović je oslobođen optužbi da je od vlasnika i poslovođe u firmi “ND Pile prom” Nemanje Šarengaće uzeo 5.000 evra i 250 KM kako bi izbjegao da obavi posao i izvrši provjere te da mu je zatim tražio još 500 KM za ubrzavanje procedure preregistracije računa. U tom slučaju Sud nije mogao da pokloni vjeru izjavi svjedoka Šarengaće jer je “bila manjkava, neuvjerljiva i nedosljedna”.

Bivši poreski inspektori novčane kazne moraće platiti u roku od tri mjeseca od pravosnažnosti presude, nakon čega će se pokrenuti prinudna naplata, a ukoliko se u roku od godinu ne naplati, biće zamijenjena za svaki 50 KM – dan zatvora.

Presudom je od Barovića oduzeto 5.000 KM nelegalno stečene imovinske koristi, kao i 100 KM, a od Ristića 100 KM, a oba su obavezani da plate sudske troškove. Kako smo ranije pisali, inspektori su uhapšeni lani u akciji “Svodna”.

Policija je tada u Barovićevoj garaži pronašla 21.400 evra, a novčanice su bile skrivene u knjizi “Etički kodeks za profesionalne računovođe”. Žalbe na ovu presudu najavili su i Republičko tužilaštvo nezadovoljno oslobađajućim, a odbrana nezadovoljna osuđujućim dijelom presude, pišu Nezavisne.

Ostavite komentar: