Požarom pokušao da prikrije zločin: Za svirepo ubistvo Zoriću potvrđeno 27 godina zatvora

03.04.2024. | 15:04

Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je presudu Žarku Zoriću (40) iz Prijedora i osudio ga jedinstvenu kaznu od 27 godina zatvora zbog svirepog ubistva svoje djevojke Nede Milojević (44), te podmetanja požara u njenom stanu čime je pokušao da prikrije zločin.

Zorić je pred Okružnim sudom u Prijedoru priznao krivicu i oglašen je krivim za teško ubistvo i izazivanje opšte opasnosti, jer je otvorenim plamenom zapalio stan žrtve.

Zločin je počinjen 20. januara 2023. godine oko devet časova ujutro u stanu Milojevićeve, na prvom spratu zgrade u ulici Ilije Stojanovića u Prijedoru. Prema presudi Zorić je nakon verbalnog sukoba fizički napao Milojevićevu, s kojom je živio u stanu.

“U namjeri da je liši života uzeo je kuhinjski nož i više puta nožem ubo oštećenu, koja se pokušala zaštititi rukama, u predjelu glave, vrata i ruku. Nanio joj je ubodne i rezne rane u predjelu potiljka, desnog obraza, donjeg dijela vrata, kažiprsta i srednjeg prsta desne šake”, navodilo se u optužnici.

Pojašnjava se da je Milojevićeva usljed tih povreda pala na ležaj u kuhinji.

“Dok je žrtva ležala, dajući znake života i trpeći intezivne i dugotrajne bolove i patnje, uporan u namjeri da je liši života i spriječi da eventualno pozove pomoć, optuženi je uzeo truleks krpu i istu ugurao žrtvi u grlo, svjestan činjenice da će oštećena na ovaj način trpiti bolove i patnje, što je dovelo do nasilnog mehaničkog ugušenja oštećene i smrtnog ishoda, nastalog kao posljedica začepljenja grkljanja i ždrijela truleksom, potpomognut oštećenjem vratnog dijela kičmene moždine”, piše u optužnici.

Dodaje se da je Zorić nakon toga prešao u dnevni boravak i zapalio papir, u namjeri da na taj način izazove požar i prikrije izvršenje krivičnog djela, svjestan činjenice da se radi o stambenoj zgradi sa više stanara gdje će požarom izazvati opasnost za njihove živote i imovinu većeg obima, na šta je i pristao, prenosi ATV.

“Nakon toga je napustio stan i otišao u Komunalno preduzeće u kojem je zaposlen, a zatim u kafe bar “Bolero” gdje je konzumirao alkohol i igrao igre na sreću. Po njegovom izlasku iz stana požar se proširio na inventar u dnevnom boravku i zahvatio međuspratnu konstrukciju, uslijed čijeg sagorjevanja je došlo do urušavanja dijela međuspratne konstrukcije u stanu koji se nalazi u prizemlju zgrade i iz kojeg je vlasnica neposredno prije toga izašla, dok je širenje požara na ostatak stambene zgrade spriječen blagovremenom reakcijom pripadnika vatrogasne jedinice iz Prijedora”, navodilo se u optužnici.