Potvrđena optužnica za prijetnju: “Ako još jednom čujem motorku, pašće mrtva glava”

19.06.2022. | 20:58

Pašće mrtva glava, nekog ću ubiti ako još jednom čujem motorku, zaprijetio je Ismir Bajramović (37) na području Zavidovića dvojici muškaraca, tvrdi se u optužnici koja je protiv njega podignuta, a potom i potvrđena.

On je, kako ga terete, 5. aprila ove godine, oko 14.30, u mjestu Donja Lovnica ugrozio bezbjednost D.S. i F.S.

“Uputio im je ozbiljne prijetnje riječima: ‘Zabiću sjekiru u leđa ili D. ili F. ako se nastavi dalje sa rezanjem drva'”, navedeno je u optužnici, a potvrđeno “Nezavisnim novinama”.

Sudeći prema optužnici, ni nakon toga se ovaj tridesetsedmogodišnjak nije smirio, već je nastavio sa prijetnjama.

“Zaprijetio im je i riječima: ‘Ja sada odoh do policije jer će ovdje pasti mrtva glava i nekog ću ubiti ako još jednom čujem motorku'”, naglašava se u optužnici koju je potvrdio Opštinski sud u Zavidovićima.

Bio je, dodaje se, svjestan da će ovakve prijetnje ugroziti bezbjednost D.S. i F.S., što je i htio.

“Te prijetnje su kod njih izazvale strah i osjećaj uznemirenosti te ugrozile sigurnost”, istaknuto je u optužnici koju je podiglo Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona.

Optuženog, inače, terete za ugrožavanje sigurnosti, za šta je zaprijećena zatvorska kazna.

“Ko ugrozi sigurnost više osoba ozbiljnom prijetnjom da će napasti na život ili organ tih osoba ili taj način izazove uznemirenje građana biće kažnjen kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina”, navodi se u Krivičnom zakonu FBiH.