Potvrđena optužnica protiv bivšeg ministra: Lučić se tereti za zloupotrebu položaja

05.03.2024. | 19:11

Sud BiH potvrdio je optužnicu u predmetu Miloš Lučić i drugi, koja optužene – Miloša Lučića, Sinišu Papaza, Dalibora Šehovca i Mirka Ristovića tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i pronevjeru u službi.

Kako se navodi u saopštenju Suda BiH, optuženi Miloš Lučić se, između ostalog, tereti da je od maja 2020. do 6.12.2022., postupajući u svojstvu službenog lica i to kao imenovani funkcioner u organima izvršne vlasti BiH, na mjestu ministra za ljudska prava i izbjeglice u savjetu ministara BiH, svjesno i htijući iskoristio službeno ovlaštenje da ima pravo korištenja sredstava za reprezentaciju postupanjem protivno odredbama koje definiraju i reguliraju trošenje i korištenje novčanih i materijalnih sredstava Ministarstva, a kako bi sebi pribavio imovinsku korist, tako što je lažno prikazivao troškove reprezentacije, konzumacije hrane i pića o trošku Ministarstva.

Tako optuženi Lučić, zajedno s optuženim Sinišom Papazom, koji je kao vlasnik jednog od korištenih ugostiteljskih objekata po prethodnom dogovoru sa istim svjesno i htijući obezbijedio veću količinu različitih fiskalnih računa koji su već plaćeni, iste preuzimao i lažno predstavljao kao troškove reprezentacije Ministarstva.

Takođe, Lučić se tereti da je radnjama opisanim u tački 2. potvrđene optužnice tokom 2021. i 2022. godine, postupajući u istom svojstvu službenog lica svjesno i htijući prekoračio granice službenog ovlaštenja tako što je službeno vozilo Ministarstva koje mu je dodijeljeno na korištenje i upravljanje u skladu s propisanom svrhom, koristio u privatne svrhe, te u više navrata davao na korištenje neovlaštenim osobama na koji način je istim pribavio korist u vidu korištenja vozila, na štetu budžeta BiH, u tačno neutvrđenom iznosu.

Lučić se tereti i da je, postupajući u svojstvu službenog lica, zajedno sa optuženim Daliborom Šehovcem i Mirkom Ristovićem, kao pomagačima, svjesno i htijući iskoristio ovlaštenje u vezi sa isplatom troškova servisiranja službenih vozila, tako što je vršio navodne popravke i zamjene dijelova na istom u servisima s kojima Ministarstvo nije imalo zaključen ugovor, po prethodnom dogovoru dao upute optuženim Šehovcu i Ristoviću u pogledu sačinjavanja računa s neistinitim podacima, na koji način je pribavio sebi i drugima protupravnu imovinsku korist.

Osim navedenog, Miloš Lučić se potvrđenom optužnicom tereti i da je od maja 2020. godine do 6.12.2022. godine, postupajući u svojstvu službenog lica, svjesno i htijući iskoristio službeno ovlaštenje da koristi elektronsku karticu Ministarstva za nabavku goriva za službeno vozilo u više navrata putem dodijeljenih vozača ili lica angažovanih za njegovo neposredno fizičko osiguranje, točio gorivo u privatna vozila, a koji računi su potom fakturisani Ministarstvu, na koji način je pribavio sebi i drugima imovinsku korist.

Kako se navodi u potvrđenoj optužnici, Miloš Lučić se tereti da je, kao službeno lice u organima izvršne vlasti u BiH, iskorištavanjem službenog položaja kao i službenih ovlaštenja te prekoračenjem službenih ovlaštenja, pribavio sebi i drugima imovinsku korist u iznosu od 68.541,71 KM, a od kojeg iznosa mu je Siniša Papaz pomogao da pribavi imovinsku korist u iznosu od 15.903,50 KM, a Dalibor Šehovac da pribavi imovinsku korist u iznosu od 12.195,00 KM, dok je Miloš Lučić pribavio Mirku Ristoviću imovinsku korist u iznosu od 2.080,00 KM, u čemu mu je pomogao Mirko Ristović, te drugima pribavio korist u vidu korištenja službenog vozila, a štetu budžeta BiH po osnovu trošenja vozila (amortizacije) u tačno neutvrđenom iznosu, čime je pričinio štetu za budžet BiH u iznosu od 68.940,35. KM.

Istovremeno, optuženi Miloš Lučić se potvrđenom optužnicom tereti i da je počinio krivično djelo pronevjera u službi iz člana 221. KZBiH i to postupajući u svojstvu službenog lica sa ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi prisvojio tablet marke Samsung, koji je u međuvremenu privremeno oduzet, te laptop marke ASUS, koji su u vlasništvu Ministarstva te povjereni optuženom Milošu Lučiću u službi, čime je pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 727,75 KM, u kojem iznosu je oštećen i budžet BiH, saopšteno je iz Suda BiH.