Političarima stavljene lisice na ruke! Nova hapšenja u BiH zbog izbornih prevara

Zbog pripremanja izbornih prevara u Brčkom su danas uhapšene još dvije osobe, a riječ je o političarima iz Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Radoslavu Bogićeviću i Nenadu Kojiću koji su članovi i tamošnje Skupštine.

Policija Brčko distrikta je pod nadzorom tamošnjeg Tužilaštva u prethodnom periodu otvorila nekoliko predmeta zbog osnova sumnje na izvršenje krivičnih djela iz oblasti protiv slobode i prava čovjeka i građanina, povodom zaprimljenih prijava o postojanju nepravilnosti u procesima predstojećih lokalnih izbora, piše Klix.

Tim povodom po naredbi Osnovnog suda i pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta, danas su nastavljene aktivnosti u vezi nepravilnosti u izbornom procesu za predstojeće lokalne izbore.

Kako su naveli iz Policije Brčko distrikta, danas su izvršili pretrese 56-godišnjeg N.K. u Brčkom, jednog stambenog objekta i dva motorna vozila u njegovom vlasništvu, a izvršeni su i pretresi 67-godišnjeg R.B., stana i vozila u njegovom vlasništvu te prostorije stranke kojoj pripada

“Obje osobe su lišene slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo pripremanje krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelom prevara pri glasanju”, precizirali su iz policije. Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predati Tužilaštvu Brčko distrikta na dalje procesuiranje.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Klix u policijskoj akciji su uhapšeni Radoslav Bogićević i Nenad Kojić, zastupnici u Skupštini Brčko distrikta, koji se nalaze na listi Narodnog demokratskog pokreta (NDP) za predstojeće lokalne izbore.

Podsjećanja radi, u Brčko distiktu kao osumnjičeni za prevare u predizbornom procesu naveden je tamošnji političar Pejo Mendeš koji je ranije uhapšen i već se nalazi u pritvoru. On je kadar Hrvatske seljačke stranke, zastupniku u Skupštini Brčko distrikta i nosilac liste za predstojeće lokalne izbore. Na teret mu se stavlja nezakonito prijavljivanje građana za glasanje izvan BiH.

Nakon što je u saradnji s policijom Tužilaštvo Brčko distrikta otkrilo krivotvorenje potpisa na prijavama za glasanje te prikupilo dokaze o sumnji na trgovinu utjecajem i pripremanje krivičnog djela u pritvoru su završili još i Stojan Bavarčić, Jasmin Ravkić te Mato Gluhaković.

Ostavite komentar: