Policija uhapsila osumnjičenog: Tri puta lažno dojavio da je u zgradi suda postavljena bomba

Lice H.M., rođeno 1988. godine, iz Doboj Juga uhapšeno je zbog sumnje da je tri puta lažno dojavilo da je postavljena bomba u zgradi Kantonalnog suda u Zenici.

Službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su proteklih dana poduzimali intenzivne mjere i radnje, u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, na rasvjetljavanju i dokumentovanju tri dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi u zgradi Kantonalnog suda u Zenici, koje su upućene od strane nepoznatog lica pozivom na telefonsku centralu navedenog suda.

U svim navedenim slučajevima su od strane policijskih timova, a nakon evakuacije radnika suda, izvršeni kontradiverzioni pregledi zgrade suda, kojom prilikom je utvrđeno da se radilo o lažnim dojavama.

Radeći na rasvjetljavanju navedenih krivičnih djela, službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I su došli do operativnih saznanja da se u vezu sa izvršenjem istih može dovesti H.M.

Kako je utvrđeno sprovedenom istragom, navedeno lice je za vrijeme dok se nalazilo na izdržavanju zatvorske kazne u Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa Zenica, sa telefonske govornice dana 15. aprila 2022. godine, u 08,25 sati, kao i dana 21. aprila 2022. godine, u 11,07 sati, pozvalo broj centrale Kantonalnog suda u Zenici i lažno prijavilo da je u sudu postavljena bomba, dok je dana 01. aprila 2022. godine, putem drugog lica dogovorilo da se lažno prijavi da je u zgradi suda postavljena bomba, na koji način je počinilo krivično djelo “Lažno prijavljivanje” iz člana 347. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Nad licem H.M. je zavedena kriminalistička obrada, te je isto ispitano u svojstvu osumnjičenog na okolnosti izvršenja krivičnih djela za koja se sumnjiči.

Ostavite komentar: