Detalji akcije MUP RS: Pao Mačak zbog šverca eksploziva u Austriju

Pripadnici MUP-a RS uhapsili su u utorak na području Banje Luke, prema nalogu Tužilaštva BiH, Dalibora Mačka, koji se sumnjiči za neovlašćeni promet oružja, vojne opreme i opojnih droga, saznaje „Avaz“.

Radi se o aktivnostima koje se realizuju u saradnji s partnerskim institucijama Republike Austrije, a tiču se krijumčarenja oko 4,5 kilograma razornog eksploziva nitropent, zajedno sa štapinima i mehanizmima za daljinsko aktiviranje.

Ovaj eksploziv je prokrijumčaren prije godinu u Austriju, uključujući daljinske i sabotažne upaljače, koji se često koriste u izvršenjima terorističkih akata i kriminogenih aktivnosti. Iz Tužilaštva BiH je rečeno da je jedna osoba u Austriji procesuirana i osuđena na višegodišnju kaznu zatvora.

– Aktivnosti u BiH i hapšenja odnose se na osobu koja je učestvovala u nabavci, skrivanju i krijumčarenju eksploziva iz Bosne i Hercegovine prema Austriji – rečeno je iz Tužilaštva.

Usko sarađivali

Mačak je, kako saznajemo, praćen mjesec, a u utorak lociran i uhapšen. Odranije je poznat organima gonjenja. On je otkriven nakon iskaza uhapšenog i osuđenog bh. državljanina u Austriji, inicijala M. P., kod kojeg je i pronađen eksploziv.

Ovaj muškarac osuđen je u Austriji na osam godina zatvora, a istražiteljima iz Tužilaštva, koji su ga posjetili prije 20 dana, rekao je da je usko sarađivao s Mačkom, zbog čega je ovaj i uhapšen. Mačak se sumnjiči da je daljinske upravljače sakrio, a zatim, uz pomoć M. P., prošvercao za Austriju, piše “Avaz“.

Krijumčarili i drogu

Mačak se sumnjiči i za promet opojnih droga. U saopštenju Tužilaštva kaže se da su krijumčarili i manje količine droge, koja je, takođe, završila u Austriji. Obavljen je pretres njegove imovine na dvije lokacije.

 

 

Ostavite komentar: