Policija izbjegla direktan odgovor: “Okupljanja u centru Banjaluke nisu prijavljena, kazne od 500 do 1.500 KM”

Zbog nemilih scena u centru Banjaluke koje obilaze svijet, gdje se pripadnici policije odnose prema građanima kao da su kriminalci, Srpskainfo je uputila dopis MUP Republike Srpske tražeći objašnjenje zašto je ovakav odnos policije prema građanima.

 

Odgovor MUP RS prenosima u cjelosti.

U vezi sa Vašim upitom, obavještavamo Vas da okupljanja koja ste naveli u istom, nisu prijavljena u skladu sa odredbama Zakona o javnom okupljanju, a kako je to i propisano članom 8. 9. i 10. istog zakona. Napominjemo da je Zakonom o javnom redu i miru, članom 22. propisano da ko ne postupi po naredbi ili rješenju državnog organa, u vezi sa ograničenjem ili zabranom kretanja ili zadržavanja lica na određenim javnim mjestima ili područjima, ili ko se ne udalji iz grupe koju je ovlašćeni policijski službenik upozorio da se raziđe, kazniće se novčanom kaznom od 500 KM do 1.500 KM – naveli su iz MUP Republike Srpske.

Podsjetimo, događaji su kulminirali kada je nedavno oboren na beton i uhapšen 66-ogodišnji Bruno Batinić. Penzioner je došao pod lupu policije zbog činjenice što je sa suprugom prišao da se pozdravi sa članom grupe „Pravda za Davida“ i što u tom momentu Batinić nije imao dokumente kod sebe, piše SrpskaInfo portal.Ostavite komentar: