Policija ćuti o zapljeni droge: Na autoputu u blizini Banjaluke pronađena marihuana vrijedna 500.000 KM

29.05.2019. | 14:45

Više od 65 kilograma marihuane zapakovane u vrećama pronađeno je nedavno na autoputu u blizini Banjaluke, ekskluzivno saznaje Srpskainfo portal. Ulična vrijednost pronađene droge procjenjuje se na blizu pola miliona maraka.

Iako iz policije nije bilo zvaničnih saopštenja o ovom nesvakidašnjem pronalasku, odlično obaviješteni izvor Srpskainfo otkriva da još niko nije uhapšen zbog pomenute droge.

– Marihuana je bila zapakovana u vrećama i ostavljena pored autoputa. Nakon dojave o pronalasku veće količine droge obaviještena je policija koja je marihuanu prebacila na drugu lokaciju, a u narednom periodu po uobičajenoj proceduri biće obavljeno i vještačenje zaplenjene droge – izjavio je izvor Srpskainfo.

Međutim, porijeklo marihuane, kao ni identitet krijumčara, niti onoga ko je namjeravao preuzeti drogu za sada uopšte nije poznat, a kako stvari stoje verovatno neće ni biti, ako je suditi prema dosadašnjoj praksi u sličnim slučajevima.

Iz MUP Republike Srpske, kao ni iz Policijske uprave Banjaluka, nakon upita Srpskainfo juče nije bilo nikakvog odgovora o zaplijenjenim narkoticima.

Nema uhapšenih

Izvor iz bezbjednosnih agencija navodi da je u ovakvim slučajevima najbolje da se pratio „put“ droge do kraja, odnosno da su istražioci nakon informacije o pronalasku marihuane drogu ostavili na istom mjestu, ali naravno pod stalnim nadzorom.

– Na ovaj način u relativno kratkom vremenskom periodu mogao se utvrditi lanac krijumčara narkotika, ali se nažalost na ovakav potez odlučuje vrlo rijetko pa onda dolazimo u situaciju da se zaplijeni velika količina droge, ali da sa druge strane niko ne bude uhapšen – objasnio je izvor Srpskainfo iz bezbjednosnih agencija u BiH.

Sagovornik portala ujedno navodi i primjer do danas najveće zapljene droge na području banjalučke regije, a zbog koje takođe niko nije uhapšen, niti pravosnažno osuđen.

Podsjetimo, policija je u oktobru 2013. na području Laktaša zaplijenila više od tone skanka višemilionske ulične vrijednosti.

Anonimna dojava

Ova genetski modifikovana marihuana tada je otkrivena na nepristupačnom terenu u šumi, nakon anonimne dojave.

– Policija je u selu Miloševci kod Laktaša pronašla 300 stabljika marihuane, težine oko 1.000 kilograma u sirovom stanju. Droga je otkrivena nakon anonimne dojave – navodili su tada iz policije.

Objašnjeno je da je droga bila posađena na javnoj površini, na jako nepristupačnom terenu i okružena šumskim rastinjem.

Nakon pronalaska rekordne količine skanka u javnosti se odmah pojavila informacija da identitet onih koji su bili u lancu krijumčarenja nikada neće ni biti otkriven, što se pokazalo tačnim.

Zid ćutanja

Iz MUP RS, niti banjalučke policije, juče nisu ni potvrdili ni demantovali informacije o pronalasku 65 kilograma marihuane na autoputu.

S druge strane, policija svakodnevno šalje saopštenja u kojima je zaplijenjena neznatna količina droge, odnosno nekoliko grama.

 

Izvor:(SrpskaInfo)