Poginula u Hrvatskoj! Porodica tragično nastradale djevojke iz BiH i dalje čeka pravdu

Bliži se četvrta godišnjica smrti Antonele Obad (24) iz Čapljine koja je 2017. izgubila život u stravičnom sudaru u Jasenicama na cesti 54 na potezu od Maslenice prema Zatonu Obrovačkom, a njena porodica još uvijek čeka pravdu i istinu.

Naime, zadarska policija je inicijalno obavijestila da je Antonelinu “škodu feliciju” BiH tablica, dok je započela skretati u lijevo, preticao Mario Sova (53), stari policijski znanac.

Zadarsko tužilaštvo je nakon niza dokaznih radnji i vještačenja odustalo od krivičnog progona, pa su Antonelini roditelji uzeli stvar u svoje ruke i nastavili pravosudnu borbu.

U njihovo ime optužnicu je na zadarski Opštinski sud poslao advokat Ive Brkić gdje je ista, u proljeće prošle godine i potvrđena pa bi Sovi uskoro trebalo početi suđenje zbog izazivanja saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom iz nehaja, piše Jutarnji.

Prema optužnici, Sova je 1. avgusta 2017. godine oko 13.45 sati na 6. kilometru D-54, vozeći VW “passat” 89 km/h, iz smjera Obrovca prema Maslenici gdje je ograničenje brzine 80 km/h, suprotno čl.70 st. I čl. 51. st 1. Zakona o sigurnosti saobraćaja na cestama, svjesno preticao-obilazio kolonu vozila.

Učinio je to lakomisleno, navodi se dalje u optužnici, smatrajući da neće ugroziti druge učesnike u saobraćaju, nakon što je uočio da se ispred njega sporo kreće ili stoji kolona vozila na čijem je čelu bila Antonela u “škodi” i koja je lijevim žmigavcem pokazala namjeru skretanja ulijevo na makadamski put.

Sova, sudeći prema optužnici, nije mogao zbog kolone vidjeti upaljeni žmigavac, ali je bez smanjivanja brzine od 89 km/h, započeo preticati kolonu neposredno nakon što je Antonela započela sa skretanjem pa je došlo do sudara.

“Vozio sam se navedenom cestom i ugledao ispred sebe kolonu od desetak vozila kako stoje. Odnosno, kolona nije stajala već se polagano kretala i bila su neka tri, četiri vozila ispred. Na udaljenosti od oko 150 metara sam vidio da je jedno vozilo krenulo preticanje pa sam bez zaustavljanja pogledao u lijevi retrovizor te se uvjerio da niko ne pretiče i započeo preticati kolonu krećući se oko 150 metara iza vozila koje je već bilo u preticajnoj traci”, ispričao je Sova pred policijskim.

Antonelina porodica svjesna je sporosti pravosuđa i da će do pravde proći još dosta vremena, prenosi Radio Sarajevo.

Ostavite komentar: