Podnesena nova disciplinska tužba protiv Gordane Tadić: Evo za šta je sada terete

Kancelarija disciplinskog tužioca podnijela je disciplinsku tužbu protiv tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić zbog tvrdnje da je na nju vršen pritisak tokom sastanka nosilaca najviših pravosudnih funkcija u kompleksu pravosudnih institucija.

Tužba protiv Tadićeve podnesena je zbog disciplinskog prekršaja “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda i tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”, potvrđeno je za Birn iz Kancelarije disciplinskog tužioca.

Iz ove pravosudne institucije navode da se tužba odnosi na navode iznesene u javnoj objavi Tadićeve iz aprila ove godine o sadržaju razgovora i povodu održavanja sastanka u prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) iz januara prošle godine.

Tadićeva je u objavi navela kako je početkom 2021. godine prisustvovala sastanku sa članovima VSTS-a i s predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcom, da je na sastanku sačinjen tonski zapis, te iznijela i niz navoda prema kojima su se članovi Savjeta miješali u tužilačke odluke.

“O ovom pozivu, 20. januara 2021. godine, predmeti Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića pod pritiskom VSTS-a su trebali biti prenijeti na Kantonalno tužilaštvo Sarajevo i ne bi bilo postupka protiv mene”, navela je Tadićeva u objavi u kojoj je sa izrezanom fotografijom naslovne stranice “Dnevnog avaza”, na kojoj je napisano da je predsjednik VSTS-a Halil Lagumdžija rekao da ko nije grešan nema čega da se boji.

O ovom sastanku ni jedna od tri institucije nije izvijestila javnost.

Tadićeva je u oktobru premještena s pozicije glavnog tužioca na mjesto tužioca Tužilaštva BiH.

Disciplinskom tužbom iz aprila 2021. godine, Tadićeva je prijavljena za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTS-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele predmeta TCMS u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Savjeta, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih bezbjednosnih provjera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga VSTS-a da sve pravosudne institucije u BiH sprovedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

Ona se teretila i za ponašanje u Tužilaštvu ili izvan njega, ali je kancelarija disciplinskog tužioca na pripremnom ročištu odustala od ove optužbe, koja se odnosila na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana, dok je za preostale tačke sproveden postupak.

Zbog podrivanja demokratskih procesa na zapadnom Balkanu, SAD su Tadićevoj uvele sankcije.

Ostavite komentar: