Podignuta optužnica: Pakistanac i dvojica državljana BiH krijumčarili migrante

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljanina Pakistana Alaha Dita i državljana BiH Nihada Jusića i Aldina Vajzovića zbog krijumčarenja migranata preko BiH u zemlje EU.

Optužnica tereti Alaha Ditu da je na području BiH organizovao grupu ljudi kojoj su pristupili Jusić i Vajzović, kao i druge njima poznate osobe, radi izvršenja krivičnih djela krijumčarenja migranata i ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

U optužnici je navedeno da je Dita organizovao krijumčarenja većeg broja lica, uglavnom državljana Pakistana i Bangladeša, koji nisu ispunjavali uslove za zakonit ulazak i boravak u BiH, niti zakonit ulazak na područje zemalja EU i Šengen zone, nakon čega su Jusić i Vajzović prevozili taksi-vozilima krijumčarene migrante sa područja Sarajeva u blizinu granice BiH i Hrvatske.

Oni su migrante, uglavnom, odvozili na skrivena područja u blizini rijeke Save, odakle je vršeno ilegalno prebacivanje migranata iz BiH u Hrvatsku, te dalje u zemlje EU, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Istragom je utvrđeno da je Dita, u najmanje dva navrata u proljeće ove godine, za nezakonitu naknadu od 3.500 do 4.500 evra po osobi, organizovao krijumčarenje većeg ilegalnih migranata preko teritorije BiH prema zemljama EU.

U saopštenju je navedeno da će Tužilaštvo navode optužnice dokazivati pozivanjem 44 svjedoka, te prilaganjem oko 40 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Ostavite komentar: