Podaci koji brinu: Mladi čine 30 odsto poginulih u saobraćajnim nesrećima u Srpskoj

Mladi čine oko 30 odsto poginulih u saobraćajnim nesrećama tokom jedne godine, najčešće zbog neiskustva u upravljanju motornim vozilima, brzine i vožnje pod uticajem alkohola i opijata, rekao je predstavnik Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Nikola Torbica.

Torbica je ukazao da je značajno da se, osim unapređenja procesa polaganja vozačkih ispita i kvaliteta obuke, dugoročnim procesom predavanja kod mladih promijeni svijest da bi kao budući vozači stekli ispravan stav o bezbjednom učešću u saobraćaju.

Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske s tim ciljem u okviru projekta “Kad se život preokrene” učenicima srednjih škola završnih razreda širom Srpske organizuje predavanje o temi “Bezbjednost mladih u saobraćaju”, a koje se danas održava i u Doboju.

On je rekao novinarima da će dobojski srednjoškolci imati priliku da poslušaju priču i Zorana Vujina, za koga kaže da je “ambasador bezbjednosti”, osoba koja je teško povrijeđena u saobraćajnoj nezgodi i tako stekla trajni invaliditet.

Vujin je naglasio da je prije 23 godine invalidnost zadobio usljed nevezivanja pojasa u saobraćajnoj nezgodi, koja nije bila jakog intenziteta, a u pokušaju da automobilom kojim je upravljao izbjegne vozilo koje je izlazilo sa parkinga.

On je rekao da njegova priča izaziva jake emocije kod slušalaca.

Profesor sprskog jezika u Tehničkoj školi Jadranka Blagojević rekla je da je opsesija o vožnji kod starijih učenika sa položenim vozačkim ispitom vrlo izražena i da se ta tema otvara na časovima odjeljenske nastave s obzirom na to da mladi još ne razmišljaju na način da im se nešto može dogoditi sa trajnim posljedicama.

Učenik četvrtog razreda Tehničke škole Dragan Gužvić rekao je da je vozačku dozvolu stekao u decembru prošle godine i da Vujinovo nesrećno iskustvo sigurno tjera na razmišljanje i oprez.

Učenica četvrtog razreda Tehničke škole Valentina Rakanović rekla je da joj kao početniku ovakva predavanja vrlo koriste i da joj tokom vožnje strah izazivaju bahati vozači i neoprezni pješaci.

Ostavite komentar: