Pilot opisao dramu u vazduhu: Jedrilica nije imala potrebnu brzinu i visinu, spasavao sam živu glavu

Prijedorčanin E.K. (53) lakše je povrijeđen u utorak prilikom prizemljenja jedrilice u Prijedoru, u kojoj je on bio saputnik, potvrđeno je za Srpskainfo.

Avionu Aero-kluba “Prijedor” u utorak je djelimično otkazao motor, nakon čega je Ljubiša Aramanda (46), koji je pilotirao jedrilicom koju je avion vukao, uspio da je spusti u baštu. On je prošao bez povreda, dok je E.K. lakše povrijeđen.

Prethodno je i avion bezbjedno sletio, tako da je sve završeno bez težih posljedica.

„Došlo je do djelimičnog otkazivanja motora na avionu. Ja sam bio u jedrilici i avion me otkačio. Primjenio sam mjere vanrednih postupaka, što bi se reklo, spasavao sam živu glavu i u tome uspio“, ispričao je Aramanda za medije.

Prema njegovim riječima, u momentima kad se sve dešavalo jedrilica nije imala ni potrebnu brzinu ni visinu, koja je iznosila oko 20 metara.

„Primjenio sam vanredne postupke; nisam udario u kuću, nego smo pali u kukuruze. U ovakvim situacijama je bolje kad ste na većim visinama, jer bi ste se uspjeli vratiti na aerodrom“, pojasnio je Aramanda.

Let je bio dogovoren nakon što je E.K. iskazao želju da ide na obuku za letenje jerdilicom, pa su se vinuli u visine kako bi odlučio hoće li ići ili ne na obuku.

„On, na sreću, ima lakšu povredu“, rekao je Aramanda.

Tokom ovog incidenta jedrilica je, usljed vanterenskog slijetanja, uništena, ali svi se slažu da je najvažnije da nije bilo žrtava.

U policiji je potvrđeno da su o svemu obavijestili Direkciju za civilno vazduhoplovstvo BiH, te da će biti formirana komisija kako bi se utvrdio tačan uzrok nezgode.

„U nezgodi je lakše povrijeđena jedna osoba, koje je nakon ukazane ljekarske pomoći puštena kući“, pojasnili su u policiji.

Ostavite komentar: