“Pali” na granici zbog 35 kg eksploziva: Podignuta optužnica protiv dvije osobe

Postupajući tužioci Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo su podigli optužnicu protiv osumnjičenih Almedina Hodžića i Eldina Agušija zbog krivičnog djela neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Prema navodima iz optužnice, osumnjičeni se terete da su zajedno, na području Hercegovine nabavili i putničkim motornim vozilom prema Kantonu Sarajevo prevezli eksploziv (trotilske metke), ukupne količine 35 kg i 600 grama, da bi na naplatnim kućicama u Tarčinu (opština Hadžići) bili zaustavljeni i pretreseni od policijskih službenika Agencije za istragu i zaštitu (SIPA).

Optužnica je proslijeđena Opštinskom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

Podsjećamo, na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, za jednu osobu je u ranijoj fazi istrage određivan pritvor, da bi se u istrazi prikupili dokazi o osnovanoj sumnji da su u krivičnom djelu učestvovale dvije osobe.

Tužilaštvo je istragu provelo sa Agencijom za istrage i zaštitu, Centrom za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Federalne uprave policije, te je optužnici predloženo saslušanje šest svjedoka, četiri vještaka, izvođenje 73 materijalna dokaza i oduzimanje privremeno oduzetih predmeta, prenosi Klix.

Ostavite komentar: