Ovi dekani i profesori su na meti istrage: Inspektori glumili studente i dobijali lažne diplome

21.02.2023. | 18:44

U akciji “Klaster” pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su deset osoba, među kojima je više radnika i visokih zvaničnika univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH, a zbog sumnje u izdavanje lažnih diploma i niz drugih nezakonitosti.

Nezvanično se saznaje da je priprema akcije trajala duže vrijeme, te da su u svemu učestvovali i policijski inspektori, koji su se, u okviru ove akcije, prerušili u studente te upisali na fakultete i uspjeli dobiti lažne diplome, što bi trebalo da bude jedan od ključnih dokaza u predstojećem postupku.

Na meti istrage su, kako je potvrđeno “Nezavisnim”, osumnjičeni dekani, te profesori visokoškolskih ustanova: Zoran Kalinić, Vaso Pajić, Vladimir Stojanović, Vojislav Škrbić, Denis Pracić, Dragan Ilić, Goran Lalović, Dušan Perić, Ljubiša Todorović.

Mediji su prenijeli da su akcijom obuhvaćeni “Apeiron”, Nezavisni univerzitet Banjaluka – NUBL, Univerzitet za poslovne studije – UPS, “Prometej” i Univerzitet za poslovne studije i menadžment – PIM.

Spominju se i cifre od nekoliko desetina lažnih diploma koje su, kako postoje tvrdnje, izdate, a inspektori su sve snimali i dokumentovali.

SIPA je juče prilikom realizovanja akcije privremeno oduzela 165.000 maraka i poslovnu dokumentaciju.

Istražioci su, između ostalog, češljali dokumentaciju nekoliko privatnih visokoškolskih ustanova u Banjaluci.

U Tužilaštvu BiH su rekli da je u okviru akcije privedeno više radnika i visokih funkcionera univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH i zaplijenjen je novac koji potiče iz nezakonitih aktivnosti.

“Prema prikupljenim dokazima, sumnja se da su osumnjičeni nezakonitim aktivnostima stekli nezakonito više od 600.000 KM”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Takođe navode da se u skladu sa naredbom Suda BiH oduzima obimna dokumentacija i predmeti u većem broju ustanova.

“Ova akcija je dio napora Tužilaštva BiH i agencija za provedbu zakona u borbi protiv sistemske korupcije u BiH i otkrivanja i procesuiranja osoba koje činjenjem krivičnih djela nanose veliku štetu vladavini prava i svim građanima, kao i akademskoj i univerzitetskoj zajednici u segmentu  visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini”, poručili su iz Tužilaštva BiH.