Ovako se spremala zamka prljavom policajcu: Skriven iza uniforme prodavao drogu

Policijski komesar MUP-a Unsko-sanskog kantona (USK) Mujo Koričić otkrio je kako je uhapšen prljavi policajac Amir Karabegović koji je skriven iza uniforme prodavao drogu, ukaljavši na taj način ugled svojih poštenih kolega koji već nekoliko godina danonoćno trpe strahovit pritisak zbog priliva ilegalnih migranata i pandemije korona virusa.

Kako kaže radilo se o policijskoj operaciji koja je provedena u strogoj tajnosti, a za nju su znale samo tri osobe.

“To je predmet koji sam lično vodio. Uključio sam dva istražitelja i tužiteljku. Istraga se otvorila kada smo dobili informaciju od policijskog informanta da je policajac u kontaktu s jednom osobom koju smo mi kriminalistički obrađivali, a koja je diler narkotika. Upravo nam je taj diler dao informaciju. Isprva sam to s rezervom uzeo iz razloga što uvijek postoji mogućnost da osoba iz kriminalnog miljea ima motiv da se osveti policajcu zbog istrage. Informantu smo dali određene smjernice da bi provjerili da li je njegova priča istinita. Kada su se informacije poklopile shvatili smo da se radi o jako ozbiljnom slučaju”, pojasnio je Koričić u razgovoru za Avaz.

Komesar je nakon toga pripremio tajni operativni plan da bi se policajac uhvatio na djelu.

“Imao sam vlastitu procjenu da ga određeno vrijeme ne diramo. Ipak je on bio inspektor za droge i lakše je bilo da ga pratimo i ne srljamo da se istraga ne ugrozi. Kada smo došli do finiša došla je do izražaja slaba tehnička opremljenost MUP-a USK, jer nemamo opremu za posebne istražne radnje odnosno snimanje razgovora. Bez toga nema simultanog otkupa i prikrivenog istražitelja. Taj postupak mora biti proveden tačno onako kako Zakon o krivičinom postupku propisuje da bi ga sud prihvatio tokom dokazivanja”, kaže Koričić.

On se u dogovoru s Tužilaštvom USK obratio istražiteljima Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) s obzirom da su oni jako opremljeni.

“Imali su ozvučenog prikrivenog istražitelja, jer ako to nema snimljeno onda je to naša riječ protiv njegove. Kada se to zabilježi onda je to zakonit dokaz koji se ne može osporavati. Uglavnom uhvaćen je prilikom primopredaje droge. Sada se istražuje od koga je policajac nabavljao drogu. Ovaj kriminalac mu je bio prvi kontakt, a Tužilaštvo USK i SIPA traže od koga je nabavljao drogue”, kaže Koričić.

Koričić je naglasio da i dalje izostaje pomoć ostatka države Upravi policije USK u borbi protiv priliva ilegalnih migranata.

“Sve to ide sporo i traljavo. Oni koji trebaju upravljati migrantskom krizom to ne čine. I dalje nam nedostaje 130 policijskih službenika, jer su 52. invalidi. Na dnevnoj osnovi imamo 60 do 90 ljudi na bolovanju. To je kontinuitet koji se ne smanjuje već godinu. Kada se to podjeli na jedinice, odnosno četverobrigadni sistem dođemo do podatka da se raspolaže s mizernim brojem policijskih službenika. Policajci bi poslije smjene trebali odmarati 12 sati, ali to je sada mnogo manje zbog obima posla. Uvijek ima vanrednih aktivnost, osim migranata imamo i svoje redovne policijske poslove na koje se mora stići”, rekao je Koričić.

Navodi da uvijek ima pojačanih akcija i nepredviđenih situacija, tako da je teško reći koliko koliko krajiški policajci odmaraju, ali da je to svakako manje nego ranijih godina.

“Bez obzira na sve mi još možemo odgovoriti i odgovaramo na sve izazove. Tražili smo od svih policijskih agencija u zemlji da promjenjuju svoja policijska ovlaštenja po pitanju kontrole kretanja migranata, jer bi svaka ta akcija smanjila pritisak na nas. Međutim, imam osjećaj da to još niko ne radi. Migranti jednostavno kada dođu u USK onda se tretiraju kroz sve sigurnosne aspekte, legitimisanje, pregled, kriminalističku obradu, javni red i mir i sve ostalo. Sve je spalo na MUP USK, nažalost. Uprkos svemu i dalje ćemo ostati na onom nivou profesionalizima u kojem i jesmo sve ovo vrijeme. Sigurnost građana neće biti ugrožena kada je u pitanju naš angažman. Još smo na visini zadatka bez obzira na sve nedaće koje su nas snašle”, kaže Koričić.

Ostavite komentar: